x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Grecia e tot mai aproape de faliment. Acţiunile băncilor elene au scăzut cu 5,2% la bursa de la Atena

Grecia e tot mai aproape de faliment. Acţiunile băncilor elene au scăzut cu 5,2% la bursa de la Atena

de Daniela Ivan    |    23 Sep 2011   •   13:58

Actiunile bancilor elene au scazut astazi la bursa de la Atena cu 5,2%, spre deosebire de actiunile marilor banci europene, care au inregistrat cresteri de aproximativ 1,5%.

Declinul la bursa vine dupa ce agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a anuntat, revizuirea in scadere, cu doua trepte, a ratingului a opt grupuri bancare din Grecia. Moody's a retrogradat ratingurile pentru depozitele si datoriile National Bank of Greece SA, EFG Eurobank Ergasias SA, Alpha Bank AE, Piraeus Bank SA, Agricultural Bank of Greece si Attica Bank SA, de la 'B3' la 'Caa2', iar calificativele Emporiki Bank of Greece si General Bank of Greece au fost revizuite in scadere, de la 'B1' la 'B3'.

Dupa aceste anunturi, speculatiile privind intrarea Greciei in incapacitate de plata au castigat teren, in ciuda eforturilor facute de guvernul de la Atena care a negat ca una din optiunile in criza datoriei va fi o intrare ordonata in incapacitate de plata iar creditorii privati ai Greciei si-ar putea asuma pierderi de 50% din obligatiile pe care le detin, transmite Reuters.

" Toate celelalte discutii, zvonuri, comentarii, scenarii, care ne abat atentia de la obiectivul nostru central si de la obligatiile politice ale Greciei ... nu vor ajuta misiunea noastra comuna europeanaT, a afirmat ministrul elen de Finante, Evangelos Venizelos.

Ziarul Ta Nea scrie ca Venizelos le-a spus parlamentarilor puterii, in spatele usilor inchise, ca principalul scenariu al guvernului este respectarea planurilor de austeritate pentru a primi cel de-al doilea program de finantare externa, de 109 milairde euro, si a evita falimentul.

Alternativele ar fi ori restructurarea datoriilor Greciei cu o reducere de 50% a valorii obligatiunilor guvernamentale, ori intrarea in default dezordonat, a afirmat Venizelos, potrivit presei elene.

×