x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul impune o modificare în noua lege a pensiilor. Aproximativ un milion de români se află în pericol de a fi excluși definitiv din Pilonul II de pensii

Guvernul impune o modificare în noua lege a pensiilor. Aproximativ un milion de români se află în pericol de a fi excluși definitiv din Pilonul II de pensii

de Redacția Jurnalul    |    08 Noi 2023   •   16:45
Guvernul impune o modificare în noua lege a pensiilor. Aproximativ un milion de români se află în pericol de a fi excluși definitiv din Pilonul II de pensii
Sursa foto: Unsplash.com

Aproximativ un milion de români se află în pericol de a fi excluși definitiv din Pilonul II de pensii, ca urmare a unei modificări propuse în cadrul proiectului noii legi a pensiilor din România. Această schimbare legislative ar putea afecta în special profesioniștii cu activități liberale, managerii și funcționarii publici, după cum atrage atenția Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

APAPR a semnalat public o modificare în proiectul legii pensiilor, care ar conduce la excluderea permanentă din Pilonul II de pensii private a aproape un milion de persoane, printre care se numără profesioniști cu activități liberale (PFA, II, IF, DDA etc.), funcționari publici și manageri cu contract de mandat.

Potrivit comunicatului emis de asociație, această schimbare ar completa excluderea deja existentă a unui milion de salariați, a căror contribuție la Pilonul II va fi întreruptă până în 2028 (din sectoare precum construcții, agricultură, industria alimentară și IT), ceea ce ar putea avea un impact semnificativ asupra stabilității Pilonului II de pensii private obligatorii.

„Astfel, în Art. 35 alin. (2) din proiectul noii legi a pensiilor, prevederea în vigoare în prezent (potrivit căreia la Pilonul II contribuie salariații și toți cei care plătesc CAS) este înlocuită de o prevedere care menține în sistem doar salariații, nu și pe cei asimilați salariaților (profesii liberale, contracte de mandat etc.). 

Modificarea legislativă este aparent minoră – înlocuirea unui "sau" cu un "şi" – dar produce efecte dramatice pentru aproape un milion de români și pentru Pilonul II ca sistem. 

Modificarea este prezentă doar la alin. (2), care se referă la contribuția virată Pilonului II, nu și alin. (1), care se referă la contribuția virată la bugetul public de pensii", se arată în comunicat.

APAPR face apel public la Ministerul Muncii, Guvern și Parlamentul României să mențină în proiectul legii pensiilor prevederea care este în vigoare în prezent în Legea 263/2010, fără să afecteze dreptul românilor de a contribui la Pilonul II de pensii private, cu rezultate excelente în primii 15 ani de funcționare.

×