x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul instituie "taxa pe sărăcie"

Guvernul instituie "taxa pe sărăcie"

de Daniel Ionaşcu    |    21 Aug 2011   •   21:00
Guvernul instituie "taxa pe sărăcie"

Autoritatile "executa silit" beneficiarii de ajutoare sociale, carora le retin contravaloarea asigurarii obligatorii a locuintei si transfera suma automat in conturile PAID, societatea care se ocupa cu gestionarea si plata politelor. Masura afecteaza 70.000 de familii sau persoane singure.

Guvernul a publicat in data de 8 august Normele Metodologice pentru aplicarea Legii 416/2001 privind venitul minim garantat cu mo­dificarile ulterioare. Executivul insista si retine banii respectivi, desi o serie de organizatii nonguvernamentale au formulat obiectii inca din iulie, de cand hotararea de guvern era la stadiul de proiect. Actul normativ este contestat, avand in vedere ca venitul minim garantat este practic "impozitat" prin aceasta masura, ceea ce inseamna ca nu mai e nici minim si nici garantat.

Normele precizeaza ca prima de asigurare se deduce din suma cuve­nita ca ajutor social. Suma dedusa nu poate fi mai mare de o treime din ajutorul social. In situatia in care din prima plata a drepturilor de ajutor social nu se poate constitui suma integrala reprezentand prima de asigurare, deducerea se reporteaza si asu­pra drepturilor ulterioare, pana la concurenta valorii integrale a primei de asigurare. De asemenea, in situatia in care dreptul la ajutorul social inceteaza inainte de recuperarea integrala a sumelor reprezentand prima de asigurare, familia, respectiv persoana singura care a beneficiat de ajutorul social au obligatia de a achita agentiei teritoriale diferenta ramasa in termen de maximum trei luni de la incetarea dreptului.

Mariana Campeanu, fost ministru al Muncii, considera ca procedura normala era detectarea persoanelor care fraudeaza si incalca legea, fara a fi afectati toti beneficiarii. "E dubioasa masura, dupa ce ca (guvernantii – n.r.) fac tot ce-i posibil pentru a taia ajutoarele sociale si pun piedici birocratice, acum iau si bani cu forta", a declarat Mariana Campeanu pentru Jurnalul National.

Conform estimarilor Agentiei Nationale pentru Prestatii Sociale, suma necesara pentru a sustine plata asigurarii obligatorii a locuintelor este de patru milioane de lei, apro­ximativ un milion de euro.

"Statul roman apeleaza la dedu­cerea acestei sume din cuantumul ajutoarelor sociale pe care le acorda in baza prevederii constitutionale conform careia statul trebuie sa asi­gure un nivel decent de trai. Aceasta deducere vine in contradictie cu insusi principiul legii venitului minim garantat, pentru ca din suma minima garantata de lege va fi retinuta contravaloarea asigurarii obligatorii", se arata intr-un comunicat al Ligii Asociatiilor de Proprietari "Habitat".

Mihai Mereuta, presedintele Ligii "Habitat", argumenteaza ca preve­derile privind recuperarea a maximum 33% din bani si plata diferentei pe parcurs sunt, in fapt, din legislatia executarilor silite, astfel ca juridic saracii Romaniei sunt executati de Guvern. Asta implica stabilirea unei vinovatii inca de dinainte. "Ce face Guvernul e un fel de anti- Robin Hood, ia de la saraci si da la bogati. Autoritatile locale ar fi putut avea dreptul de a scuti persoanele sarace, nu e normal sa retii de la oameni. E practic o executare silita de la cei mai saraci dintre concetatenii nostri", ne-a declarat Mihai Mereuta. El are doua obiectii fata modul in care actioneaza acum legea. Cea mai importanta este stabilirea unui precedent. "In primul rand, venitul minim garantat e garantat, nu inseamna ca azi isi ia banii pe asigurare si maine iti pune taxa pe respirat, iar poimaine poate nu iti mai da deloc", spune Mereuta. In mod normal, daca nu-ti realizezi asigurarea obligatorie a locuintei esti amendat cu sume intre 100 si 500 de lei. Proprietarii sunt obligati sa pla­teas­ca 10 sau 20 de euro pentru o des­pagubire maxima de 20.000 de euro.

Potrivit Comisiei de Suprave­ghere a Asigurarilor (CSA), gradul de asigurare a locuintelor era in data de 5 august de 45%, in crestere cu 5 puncte procentuale fata de 30 iunie, cand se situa la 40,3%. Romania are 8,39 milioane de locuinte. Potrivit datelor CSA, la nivel national, numarul locuintelor asigurate la mijlocul anului era de 3.377.026, din care 2.793.628 prin asigurari facultative si 583.398 prin asigurari obligatorii. PAID avea insa portofoliu in data de 11 august de 820.000 de polite de asigurari obligatorii pentru locuinte.

Masura interfereaza si cu dreptul de proprietate al oamenilor asupra propriilor imobile, din moment ce Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale semneaza cu PAID un protocol si plateste in numele respectivilor beneficiari. De asemenea, nu toti beneficiarii de ajutoare sociale sunt si proprietari de locuinte.

×