x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul renunţă la taxele neeuropene

Guvernul renunţă la taxele neeuropene

de Diana Scarlat    |    23 Iun 2010   •   00:00

TVA-ul pe achiziţiile intracomunitare şi reintroducerea accizelor la produse de lux ar mai fi adus ceva bani în plus la buget, însă Comisia Europeană a atenţionat Guvernul României că ar încălca astfel legislaţia UE, deci Executivul a fost nevoit să renunţe la cele două prevederi. Se menţine însă registrul operatorilor intracomunitari, care va fi înfiinţat la 1 august 2010.

În şedinţa de Guvern de astăzi s-a rediscutat ordonanţa de urgenţă privind combaterea evaziunii fiscale, avizată la finele lunii mai, nepublicată în Monitorul Oficial. Executivul a adoptat o nouă formă a OUG care elimină prevederile incriminate de către CE. Documentul aprobat la 30 mai prevedea că achiziţiile intracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, peşte, flori, zahăr şi materiale de construcţii vor avea TVA. În forma iniţială, ordonanţa stabilea totodată că vor fi din nou accizate confecţiile din blănuri naturale (cu 45%), cu excepţia celor de iepure, oaie, capră, articole din cristal (15%), bijuteriile din aur şi/sau din platină, cu excepţia verighetelor (10%), produse de parfumerie (între 10 şi 35%), armele şi armele de vânătoare altele decât cele de uz militar (100%), iahturile şi alte nave şi ambarcaţiuni cu sau fără motor pentru agrement (între 5 şi 15%), precum şi motoarele cu capacitate de peste 25 CP destinate iahturilor şi altor nave şi ambarcaţiuni pentru agrement (între 5 şi 9%).

Ministrul Finanţelor a admis că aplicarea TVA pentru achiziţii intracomunitare şi taxarea inversă privind TVA din anumite tranzacţii în piaţa internă contravin legislaţiei europene, dar a arătat că autorităţile vor urmări să iasă din această procedură înainte de a fi aplicate penalităţi.

Ordonanţa pentru combaterea evaziunii fiscale a fost publicată în Monitorul Oficial şi a intrat în vigoare astăzi, la câteva ore după avizul final al Guvernului.  

×
Subiecte în articol: economic