x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Hidroelectrica a cerut intrarea în insolvenţă

Hidroelectrica a cerut intrarea în insolvenţă

18 Iun 2012   •   09:39
Hidroelectrica a cerut intrarea în insolvenţă

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie electrica din Romania, a depus vineri o cerere de intrare in insolventa. Tribunalul a hotarat ca se va pronunta miercuri asupra acestei cereri. Hidroelectrica acopera anual circa 30% din productia interna de energie electrica si este controlata de Ministerul Economiei.

Premierul Victor Ponta a infiintat in urma cu aproape doua saptamani un comitet care sa evalueze situatia economico-financiara a companiei Hidroelectrica si sa prezinte Guvernului, in maximum o saptamana, o informare pe aceasta tema si propuneri de masuri care sa conduca la imbunatatirea activitatii societatii.

Potrivit bilantului companiei, profitul net a scazut anul trecut de 45 de ori, de la 292,3 milioane lei, la 6,4 milioane lei, in conditiile in care veniturile totale au coborat de la 3,41 miliarde lei la 3,18 miliarde lei, iar cheltuielile au urcat de la 3,02 la 3,14 miliarde lei.

Hidroelectrica a inregistrat un profit din exploatare de 161,15 milioane lei, comparativ cu 502 milioane lei in 2010, dar si o pierdere financiara de 121,54 milioane lei, fata de 112 milioane lei cu doi ani in urma.

Datoriile pe termen scurt au urcat cu 900 de milioane lei in 2011, de la 1,7 miliarde lei la 2,6 miliarde lei, din care cu 400 de milioane la banci (total 1,1 miliarde lei), si cu 250 milioane lei catre furnizori (total 1,12 miliarde lei).

Datoriile pe termen lung au cunoscut, de asemenea, o majorare de peste 200 de milioane lei, la 1,5 miliarde lei, din care 1,42 miliarde lei reprezinta obligatii catre banci.

Hidroelectrica a fost propusa de catre autoritati in acordul cu Fondul Monetar International (FMI) printre cele sase companii pe care statul s-a angajat sa le listeze la bursa sau sa le privatizeze. In cazul Hidroelectrica urma sa fie listat un pachet de 10% din actiuni.

De altfel, Guvernul a ales in aprilie consortiul BRD (lider de consortiu)-Citigroup-Societe Generale-Intercapital Invest pentru a intermedia listarea companiei la Bursa.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, declara pe 18 mai ca se doreste aducerea contractelor incheiate de Hidroelectrica cu "baietii destepti" pe piata concurentiala, in urma negocierilor reusindu-se eliminarea pretului fix din aceste contracte.

Comisia Europeana a initiat cinci investigatii pentru a vedea daca Hidroelectrica a achizitionat sau a vandut energie electrica la tarife preferentiale mai multor comercianti de energie electrica, asa-numitii 'baieti destepti' din energie.

Contractele intre Hidroelectrica si opt comercianti de energie electrica precum si contractele cu doi producatori industriali au fost incheiate la preturi care par a fi sub nivelul pretului pietei. Pe de alta parte, in contractele incheiate cu doi producatori de energie termica, Hidroelectrica a cumparat energie la preturi mai ridicate decat cele de pe piata. O parte a contractelor au fost incheiate inainte de aderarea Romaniei la UE.

×