Hidroelectrica a notificat partenerii din contracte ca la 1 mai va inceta situatia de forta majora, activata la sfarsitul lunii septembrie 2011 din cauza secetei, si va putea livra electricitatea "dupa programul normal".
"Conditiile hidrologice s-au imbunatatit in ultima perioada atat pe Dunare, cat si pe raurile interioare, iar prognoza debitelor medii lunare si sezoniere in regim natural (...) este usor favorabila pentru luna mai 2012, astfel incat conducerea companiei Hidroelectrica considera ca sunt indeplinite premisele necesare pentru incetarea situatiei de forta majora incepand cu mai 2012", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei, actionarul majoritar al companiei.
Compania a activat aceasta clauza intrucat nu mai avea destula apa pentru a produce energie in hidrocentrale, astfel incat a redus livrarile de energie catre toti partenerii contractuali.
Energia hidro e acum 40% din consum
"Avand in vedere ca si gradul de umplere a lacurilor de acumulare a inregistrat un trend crescator, Hidroelectrica a notificat partenerii de contracte in legatura cu incetarea aplicarii clauzei de forta majora incepand cu 1 mai. ホn aceste conditii, livrarile de energie ale Hidroelectrica se vor desfasura dupa programul normal", se mai arata in comunicat.
Hidroelectrica asigura acum 40% din productia de energie la nivel national cu jumatate din capacitatea instalata in functiune, potrivit datelor operatorului sistemului energetic national Transelectrica. Compania produce, in general, aproximativ o treime din energia consumata la nivel national. Hidroelectrica are o capacitate de 6.000 MW, iar acum produce cu 3.000 MW.
Productia in termocentrale pe carbuni a scazut de la 40% la 26% iar fermele eoliene aduc 7% din consumul la nivel national.
Renegocierea contractelor, aproape de final
Mai multe companii au contracte preferentiale cu Hidroelectrica, de la producatorii industriali ca Alro, Electrocarbon si Elsid pana la traderii Energy Holding, Alpiq Romenergie, Alpiq Industries, Energy Financing Team, Europec sau Electromagnetica.
Fondul Monetar International (FMI) a impus Romaniei renegocierea contractelor cu "baietii destepti", Jefrrey Franks notand ca acestea aduc anual pagube de 175-275 milioane de euro. FMI ne-a cerut reducerea duratei contractelor, reducerea cantitatilor si cresterea preturilor. Rezultatul renegocierii va fi anuntat in zilele urmatoare.
Recent, Consiliul Concurentei a declansat o investigatie impotriva "baietilor destepti". Institutia vrea sa afle daca exista intelegeri intre traderi in ceea ce priveste pozitia fata de Hidroelectrica.