x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie IMM - Garantii pentru integrare

IMM - Garantii pentru integrare

de Adrian N. Ionescu    |    25 Feb 2006   •   00:00
IMM - Garantii pentru integrare

Piata instrumentului financiar al garantiilor de credite este inca in curs de dezvoltare. Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGC - IMM), ne explica modul in care firmele pot avea acces mai usor la creditare.

Jurnalul National: Ati ajuns cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGC - IMM) la un capital social de aproape 1.000 de miliarde de lei vechi. Ce faceti cu atatia bani?
Aurel Saramet: Capitalul fondului este de 908 miliarde de lei vechi, iar cu ce vom fi capitalizati anul acesta de catre stat vom ajunge la circa 2.600 de miliarde de lei vechi. Fondurile sunt folosite pentru a completa garantiile cerute IMM-urilor de banci.

Valoarea garantiilor acordate anul trecut a fost de 1.280 miliarde lei vechi, de peste cinci ori mai mare decat in 2004. Pe primele doua luni din 2006 (n.r. - pana la 22 februarie), valoarea este de peste noua ori mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut, asa incat anul acesta vom ajunge la garantii de 2.500 de miliarde de lei vechi.

Cum explicati revirimentul? Banca Nationala nu mai considera ca garantiile Fondului au un risc mai mare decat al unor apartamente?
Problema provizionarii discriminatorii a garantiilor materiale nu s-a rezolvat inca, dar dialogul cu BNR este mai bun. Am cerut sa fim inclusi in randul institutiilor financiare nebancare, sa intram in supravegherea bancii centrale. Astfel, impreuna cu aceasta vom stabili criteriile pentru a asigura un tratament nediscriminatoriu al garantiilor. Bancile vor fi obligate sa blocheze mai putini bani in provizioanele pentru garantiile noastre.

O cauza a revirimentului ar putea fi si excesul de lichiditate cu care s-au confruntat bancile. Totusi, cele mai importante au fost demersurile noastre de dezvoltare institutionala pana in cele mai mici detalii. Am intarit foarte mult capacitatea celor 13 reprezentante teritoriale cu profesionisti care sa stie sa si comunice.

Aceasta crestere se poate pune pe seama cresterii numarului reprezentantelor teritoriale?
Intreprinzatorului trebuie sa-i vorbesti nesofisticat, intr-un fel adecvat nivelului de cultura economica al sectorului. Altfel trebuie sa te adresezi bancilor, unde trebuie sa-ti demonstrezi capacitatea de expunere la risc.

Am angajat un meserias la o reprezentanta si i-am spus ca ii dau trei luni ca sa se faca cunoscut. Dupa trei luni, am mers cu el la sucursala locala a unei banci si i-am spus: astept aici cinci minute. Daca directorul este singur in birou si nu te primeste... imi pare rau.

L-ati dat afara?
Nu pe directorul bancii, desigur. Desi... Am fost intr-o capitala de judet la o conferinta despre oportunitatile pentru IMM-uri. Am intarziat si nu m-am asezat in dreptul hartiei cu numele meu...

Si v-ati "dat afara" pentru ca nu v-a recunoscut lumea?
Nu pe mine trebuie sa ma cunoasca intreprinzatorii, ci capacitatea institutiei de a oferi un produs folositor atat IMM-urilor, cat si bancilor. Din nefericire, nu totdeauna se intampla asa, acolo, jos... La conferinta respectiva functionarul unei banci prezenta oferta acesteia. L-am intrebat ce sa fac, sunt patron, am un proiect si nu am garantii materiale decat pentru 35% din credit. Zice: reduceti creditul la cate garantii aveti, sau ne pare rau. Zic: dar am auzit ca un fond da garantii... Zice: imi pare rau, nu cunosc. Si ii pare rau si acum, pentru ca nu mai lucreaza in banca respectiva. Toata lumea are numai intentii bune in domeniu, dar...

De pilda, in perspectiva aderarii la UE, si mai ales dupa, IMM-urile au cele mai mari probleme cu investitiile in protectia mediului. De aceea, majoritatea nu sunt pregatite pentru competitia europeana. La jumatatea lunii martie, CURS ne va furniza primele concluzii ale unui sondaj si vom sti mai multe detalii, dar de obicei bancile nu prea agreeaza investitiile in protectia mediului, pentru ca nu aduc profit, respectiv rambursarea creditului devine mai riscanta. Problema este ca, daca dupa aderare firmei debitoare i se ridica autorizatia de functionare pentru neindeplinirea conditiilor de mediu, aceasta nu va mai putea sa-si continuie activitatea si, ca urmare, nici sa-si plateasca datoriile. Automat, creditul va deveni neperformant pentru banca.

Si pana vedeti concluziile CURS ce faceti?
Fondul de Mediu finanteaza proiecte specifice, o parte a finantarii fiind rambursabila. Avem o conventie cu Fondul de Mediu prin care acest tip de credit sa-l garantam noi. In plus, acum putem credita noi insine solicitantul cu acea parte din investitie pe care el trebuie s-o asigure din fondurile proprii. Este vorba de preluarea riscului unor credite pe termen lung, cel mai putin agreat de banci, caci resursele bancilor sunt in cea mai mare parte pe termen scurt. Mai ales resursele bancilor mai mici. Acum negociem cu patru-cinci astfel de banci o sindicalizare pentru a oferi un produs pe termen de pana la opt ani, in care garantia totala sa nu fie de 120% din valoarea creditului, cum e de obicei, ci de 70%-80%. In colaborare cu Ministerul Agriculturii si cu Fondul de Garantare a Creditului Rural, am obtinut aprobarea unei exceptii de la lege ca sa garantam si noi credite aferente proiectelor mai mari, aferente programului SAPARD. Ministerul aloca surse in acest sens. Sa ne amintim ca intotdeauna dezvoltarea firmelor mari atrage dezvoltarea celor mici.

...Daca micii patroni inteleg ce trebuie sa faca...
Lucram si aici. In a doua jumatate a anului vom dezvolta activitatea de consultanta, incepand cu reprezentantele, unde vin intreprinzatorii, si pana in momentul final, cand banca ne trimite dosarul de creditare insotit de analiza lor. Nu-l tinem pe loc mai mult de patru zile cu propria analiza, pe care trebuie s-o facem, caci ni se transfera riscul si trebuie sa vedem cat de realist este planul de afaceri. Altfel, hartia suporta orice.

Reprezentantele teritoriale raman cheia. Doua au devenit filiale si urmeaza a treia, la Sf. Gheorghe. La acestea sunt actionari si administratiile locale si chiar firme locale, chiar daca in proportie de cel mult 2%, acest tip de responsabilizare urmand sa sporeasca, cu timpul.

FONDURI
"Valoarea garantiilor acordate anul trecut a fost de 1.280 miliarde lei vechi, de peste cinci ori mai mare decat in 2004. Pe primele doua luni din 2006 (n.r. - pana la 22 februarie), valoarea este de peste noua ori mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut,asa incat anul acesta vom ajunge la garantii de 2.500 de miliarde de lei vechi"

PROBLEME
"In perspectiva aderarii la UE, si mai ales dupa, IMM-urile au cele mai mari probleme cu investitiile in protectia mediului. De aceea, majoritatea nu sunt pregatite pentru competitia europeana"

AGRICULTURA
"In colaborare cu Ministerul Agriculturii si cu Fondul de Garantare a Creditului Rural, am obtinut aprobarea unei exceptii de la lege ca sa garantam si noi credite aferente proiectelor mai mari, aferente programului SAPARD. Ministerul aloca surse in acest sens" - Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM
×
Subiecte în articol: economic miliarde vechi