x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie IMM - Mai multi lei pentru granturi

IMM - Mai multi lei pentru granturi

de Adrian N. Ionescu    |    07 Oct 2006   •   00:00
IMM - Mai multi lei pentru granturi

Anul viitor, Agentia pentru IMM va avea un buget dublu pentru programele sale. Cu cateva luni inaintea momentului in care Romania va deveni membra a UE, aproape un sfert dintre micii patroni considera aderarea o amenintare.

Anul viitor, Agentia Nationala pentru IMM si Cooperatie (ANIMMC) va avea resurse bugetare cel putin duble pentru programele de sustinere a sectorului. Vor fi mai multi lei, inclusiv pentru programele de alocatii financiare nerambursabile, potrivit reprezentantilor institutiei, prezenti ieri la lansarea "Cartei albe" IMM - 2006 in patru dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene.

BUGETUL. Dublarea resurselor pentru programe se va face chiar daca, prin absurd, bugetul va ramane acelasi, "pentru ca anul acesta am incheiat completarea capitalului social al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM. Partea din buget respectiva va fi dedicata programelor, anul viitor", explica Bogdan Dumitrache, secretar general al Agentiei. Anul acesta, dintr-un buget de circa 250 de milioane de lei noi, ANIMMC a varsat aproximativ 160 de milioane la capitalul Fondului, al carui unic actionar este.

"Nu ne asteptam sa avem un buget mai mic anul viitor, ci sa-l avem pe cel prevazut de lege, de 4% din PIB", a completat Dumitrache.

SITE-ul "ANTISPAGA". Numarul avizelor si al autorizatiilor acordate automat IMM-urilor, prin procedura aprobarii tacite, ar putea creste de la 21,3%, in prezent, la 50%-60% din total, potrivit ministrului de stat pentru coordonarea mediului de afaceri, Bogdan Pascu. "Diferenta (de circa 200 de autorizatii cerute de autoritati - n.r.) o constituie acele avize absolut decorative, care nu folosesc, eventual, decat intereselor personale ale unor functionari", a adaugat Pascu.

Proiectul de modificare a Legii aprobarii tacite va fi prezentat Guvernului in maximum o luna, a precizat vicepremierul. Pe de alta parte, Bogdan Pascu spera ca site-ul www.antispaga.ro, finantat din salariul sau, va fi luat in seama de organele de specialitate. Site-ul va fi redeschis saptamana viitoare dupa ce la lansarea sa serverul a fost blocat de abundenta mesajelor.

STATISTICI. Potrivit estimarilor oficiale, sectorul IMM a evoluat in bine, dar nu "exagerat de bine" fata de datele cuprinse in "Carta alba", ale carei analize au fost realizate in aprilie-mai, pe un esantion de firme mici si mijlocii. "Speram sa indreptam mai mult lucrurile rele mentionate in Carta", a spus Bogdan Pascu, vicepremierul finantator al site-ului anti-spaga.

Datele din Carta arata ca, desi dintre cele mai mari griji ale patronilor, coruptia este abia a sasea, totusi 38% dintre intreprinzatori spun ca aceasta este o mare problema.
SUPRAVIETUIREA
"Sunt incurajat ca mai ales intreprinderile mijlocii vor avea succes pe piata europeana", a spus seful delegatiei Uniunii Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, care a lasat sa se inteleaga faptul ca majoritatea microintreprinderilor si a intreprinderilor mici nu sunt pregatite pentru competitia europeana. De altfel, chiar si corectata cu estimari la zi, analiza prezentata in Carta releva faptul ca aproape un sfert dintre micii patroni considera aderarea drept o amenintare majora. Trei sferturi din IMM se concentreaza pe piata interna, cu toate ca 40% dintre intreprinzatori se plang ca a scazut cererea interna.

×
Subiecte în articol: economic