Guvernul isi propune sa reduca durata efectiva de infiintare a unei firme si sa dubleze proportia autorizatiilor care pot fi obtinute prin procedura aprobarii tacite, in vederea integrarii europene.
Dintre cele 430 de autorizatii de care are nevoie o firma mica sau mijlocie, nici 10% nu sunt obtinute prin procedura aprobarii tacite, potrivit unei declaratii a vicepremierului George Copos, data ieri, cu ocazia celei dintai dezbateri publice a Camerei Deputa-tilor, organizata la initiativa grupului parlamentar conservator, pe tema "IMM in perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana". MASURI. "Vom lua masuri ca macar sa dublam proportia autorizatiilor obtinute prin aprobare tacita", a promis vicepremierul Copos. "Am dispus ministerelor de resort sa transpuna in legislatia romaneasca masurile necesare pentru reducerea la sapte zile a timpului necesar pentru infiintarea unei firme", a declarat, la randul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu. Potrivit unui raport al Bancii Mondiale, o firma romaneasca are nevoie, in medie, de 11 zile pentru a parcurge procedurile de infiintare. FISCALITATEA. In legatura cu instabilitatea regimului fiscal, primul-ministru a promis ca "cele doua taxe fundamentale nu vor mai fi modificate: cota unica va ramane 16%, iar TVA - 19%". Printre ministrii absenti s-a numarat tocmai cel al Finantelor, spre care de obicei se indreapta acuzele privind nerespectarea legii care prevede ca echivalentul a 0,2% din PIB sa fie alocat finantarii programelor de dezvoltare a sectorului IMM. Dezbaterea a relevat si situatiile aberante in care IMM-urile sunt puse de fiscalitatea abuziva. "O firma mica trebuie sa plateasca pentru un consum de 30 de litri de benzina o taxa la Fondul de Mediu de 0,09 lei noi, dar ca sa o vireze este obligata sa cheltuiasca 4,4 lei", a exemplificat deputatul Petru Lakatos.Citește pe Antena3.ro
SOCUL EXTINDERII
|
"In intalnirile avute cu reprezentantii tarilor care au aderat la UE in 2004 am ridicat problema consecintelor asupra IMM. In nici unul din cele zece state nu a avut loc un soc al extinderii", a spus premierul Tariceanu. Potrivit datelor Agentiei Nationale pentru IMM, anul trecut a crescut cu 20% numarul firmelor nou-inregistrate, exporturile IMM-urilor au crescut cu 23%, iar numarul angajatilor lor, cu 8,2%. Productivitatea IMM-urilor a fost mai mare cu 2,8% fata de 2004, inclusiv datorita "cresterii spectaculoase a nivelului creditelor".
|