x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie IMM-urile au primit "verde la afaceri"

IMM-urile au primit "verde la afaceri"

02 Iun 2005   •   00:00

Guvernul ar putea initia, spre sfarsitul anului, o a doua rectificare bugetara, in urma careia Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (ANIMMC) spera sa obtina un buget mai mare. La aceasta rectificare insa, agentia nu va primi bugetul promis de 0,2% din PIB.



  • de FLORINA ZAINESCU

  • INAUGURARE. Eugen Ovidiu Chirovici (al doilea din dreapta) a vizitat targul pentru IMM-uri
    Daca aveti o microintreprindere sau vreti sa va faceti una, treceti astazi sau maine pragul Complexului Expozitional Romexpo, pentru ca aici s-a dat "verde la afaceri". In Pavilionul II a fost inaugurat ieri Targul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, TIMM 2005, organizat de ANIMMC in colaborare cu Jurnalul National, Antena 1, Saptamana Financiara si Idei de Afaceri.

    OPORTUNITATI. "Am dorit sa cream un spatiu in care afacerile (initierea si/sau extinderea acestora), oferta de finantare/garantare si consultanta, dar si programele guvernamentale sau nonguvernamentale de sprijin financiar sa se constituie intr-un tot unitar si coerent", a declarat Eugen Ovidiu Chirovici, presedintele ANIMMC. In opinia sa, in Romania se discuta foarte mult retoric despre IMM-uri, dar lipsesc actiunile practice pentru sustinerea acestora - un sistem financiar adecvat pentru capitalizare si instrumente reale de sprijin al exporturilor si expansiunii in strainatate. In acest context, in perspectiva aderarii la UE, putine firme vor putea sa depaseasca problemele legate de concurenta, a mentionat Chirovici. "TIMM tocmai acest lucru il urmareste. Sa adune in acelasi spatiu, fizic si conceptual, toate institutiile care pot si trebuie sa contribuie, fiecare pe domeniul sau de activitate, la ceea ce se numeste imbunatatirea mediului de afaceri in care isi desfasoara activitatea IMM-urile", a declarat acesta.

    RECTIFICARE. La rectificarea bugetara ANIMMC nu spera sa primeasca fonduri suplimentare. "Eram indreptatiti la faimosul 0,2% din PIB, insa, data fiind perioada bugetara pe care o traversam, e greu de crezut ca se pot gasi bani mai multi", a spus Chirovici. Desi agentia nu a primit bugetul promis, totusi beneficiaza de fonduri de trei ori mai mari decat anul trecut. Daca in 2004, pentru programele de sustinere a IMM-urilor, ANIMMC a avut 350 de miliarde de lei, anul acesta dispune de 900 de miliarde de lei. "S-ar putea sa mai fie o rectificare bugetara pana la finele anului, si atunci speram sa obtinem ceva in plus", a declarat Chirovici.

    ORGANIZARE
    La aceasta editie a TIMM participa 70 de firme si institutii publice si private, printre care institutii guvernamentale, banci, firme de consultanta, de birotica, de comunicare si tehnologia informatiei. "In acest an vedem mai multe banci prezente la TIMM", a declarat Chirovici. Si participantii erau multumiti mai ales ca pot sa-si faca cunoscuta oferta intr-un spatiu ce le-a fost pus la dispozitie gratuit. "Dau o mare bila alba organizatorilor pentru ca standul ne-a fost dat gratuit. Am mai participat la targuri si stiu cat costa metrul patrat", a spus Iulian Manea, director de vanzari la o firma ce oferea solutii informatice pentru IMM-uri.

    ×
    Subiecte în articol: economic