x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Imobiliar - Apartamente noi abia in 2007

Imobiliar - Apartamente noi abia in 2007

de Daniela Ivan    |    16 Ian 2006   •   00:00
Imobiliar - Apartamente noi abia in 2007

Pretul apartamentelor vechi va incepe sa scada abia de anul viitor, cand primele constructii de locuinte pentru clasa medie vor fi finalizate.

Pretul apartamentelor vechi va incepe sa scada abia de anul viitor, cand primele constructii de locuinte pentru clasa medie vor fi finalizate. In 2006, nu se asteapta scaderi, insa nici cresteri mai mari de 8%-10%.

Developerii (administratorii de proiecte) isi vor muta sfera de interes de la segmentul apartamentelor de lux cu preturi de vanzare de peste 1.800 de euro/mp spre zone semicentrale, cu preturi de 1.000-1.400 de euro/mp, abia dupa ce nu va mai exista cerere pentru segmentul de lux, considera reprezentantii agentiei imobiliare ASCO Properties.

"Termenul cel mai optimist pentru finalizarea unui astfel de bloc de apartamente este de un an si jumatate, din pacate, abia dupa momentul integrarii in UE, aceste tipuri de investitii vor deveni vizibile", spune Vlad Sabadus, directorul executiv la ASCO Properties.

OFERTA. Asemenea oferte au inceput sa rasara. Planorama, amplasat in Bucuresti, in Colentina, este un cartier rezidential ce va fi compus din patru turnuri cu cate 15 etaje, unde vor exista garsoniere, apartamente cu doua-trei camere si penthouse-uri. "Preturile sunt accesibile, pornesc de la 33.380 de euro plus TVA pentru o garsoniera care are o suprafata totala de 50 mp. Un apartament de trei camere cu o suprafata totala de 98 mp costa 67.937 de euro, plus TVA", spune Cristina Constantinescu, coordonatorul depar-tamentului marketing de la Neocasa, compania imobiliara care se ocupa de vanzarea locuintelor. Ea adauga ca primele apartamente vor fi gata in aproximativ 18 luni.

TENDINTA. "Sub presiunea noilor blocuri, pretul locuintelor vechi va incepe sa scada, mai ales ca apartamentele in constructie vor beneficia de utilitati si dotari moderne, precum centrala termica, contoare individuale pentru apa, energie electrica, gaz, precum si gresie, faianta si geamuri termopan", opineaza Cristina Constantinescu.

"Cred ca oamenii chiar vor sa plateasca mai mult cu 20% pentru un apartament nou cu compartimentare generoasa, decat pentru un apartament din anii ’80, care trebuie renovat, unde te certi pentru un loc de parcare", spune Sabadus. El spune ca firma pe care o conduce a lansat catalogul "Properties Portfolio", care cuprinde oportunitati de investitii in terenuri pentru a veni in sprijinul developerilor.

ESTIMARE 2006
Noile locuinte nu vor fi vizibile pe piata in acest an, asa ca ele nu pot influenta pretul apartamentelor din blocurile vechi. "In conditiile in care cererea de locuinte este acoperita numai in proportie de 55% nu ne putem astepta inca la scaderi de preturi, insa nici la cresteri prea mari deoarece ne confruntam cu o scadere constanta a cererii dupa franarea creditarii", spune Radu Zilisteanu, presedintele companiei imobiliare Land Experts. Majorarile de preturi din acest an nu vor depasi 8%-10%.

×
Subiecte în articol: economic