x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie IMOBILIAR/Preţurile, pe tobogan

IMOBILIAR/Preţurile, pe tobogan

de Daniela Ivan    |    27 Feb 2009   •   00:00

Preţul locuinţelor va scădea, în medie, cu 20%, dacă nivelul creditării rămâne redus, în acest an. Şi numărulde tranzacţii se va înjumătăţii faţă de anul trecut.



Tranzacţiile imobiliare ar putea scădea în acest an cu până la 50% faţă de anul 2008, a declarat vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR), Ion Marin. Acesta a mai precizat că tanzacţiile imobiliare au scăzut în luna ianuarie 2009 cu 37,42% faţă de perioada similară a anului trecut şi cu 76% faţă de perioada ianuarie 2007. În privinţa preţurilor de achiziţie părerea specialiştilor este că acestea vor mai scădea în acest an cu până la 20%. "Este foarte greu de spus cât vor mai scădea preţurile la locuinţe, dar dacă nivelul creditării se va menţine redus vom asista la o continuare a scăderii preţurilor. Probabil, scăderea va fi de până la 20% atât pentru apartamentele vechi, cât şi pentru cele noi", a spus purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI), Radu Zilişteanu. El a mai precizat că cele mai expuse apartamente la reduceri mari de preţuri sunt cele cu o vechime de 30-40 de ani, din cartierele periferice din marile oraşe, şi locuinţele cu trei-patru camere.

Agenţii imobiliari sunt nemulţumiţi că deşi prin politicile de atragere a depozitelor de la populaţie băncile au strâns fonduri, astfel încât să dispună de lichidităţi, instituţiile bancare au preferat să investească în titluri de stat. Bancherii spun că stagnarea activităţii de creditare imobiliară nu este o caracteristică a întregului sistem bancar şi, dacă este analizată fiecare bancă în parte, sunt unele bănci care continuă să dea credite, altele care au redus ritmul şi altele care nu dau deloc credite. De fapt, bancherii consideră că oamenii au devenit mult mai prudenţi în contractarea unui credit ipotecar de frica scăderilor de salarii sau chiar a şomajului, dar speră că această situaţie va trece în maxim un an. "Creditul imobiliar se va revigora într-o perioadă relativ scurtă, de maxim un an, în România existând încă o piaţă în acest domeniu şi, chiar în condiţii de criză, sunt clienţi care apelează la astfel de împrumuturi şi bănci care oferă produse de profil", a declarat preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea.

×
Subiecte în articol: economic