x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Impozitul minim a adus pierderi de 100 de milioane de lei la buget

Impozitul minim a adus pierderi de 100 de milioane de lei la buget

30 Oct 2009   •   00:00

Introducerea impozitului minim a adus pierderi de 100 de milioane de lei la bugetul de stat, prin generarea a 56.000 de şomeri, în urma închiderii a 26.000 de firme cu activitate, potrivit calculelor Consiliului Na]ional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).



„Potrivit unei evalu'ri a Comisiei Na]ionale de Prognoz' pe care ne-a prezentat-o  Ministerul Finan]elor acum câteva zile, din cele 112.000 de firme care şi-au suspendat activitatea pân' în luna septembrie, 26.000 aveau activitate, iar restul nu mai erau active. Din cele 26.000 de firme, 56.000 de salaria]i şi-au pierdul locul de munc'", a declarat vineri, într-o conferin]' de pres', Florea Pârvu, vicepreşedinte al CNIPMMR.

Potrivit calculelor realizate de acesta, s-a înregistrat o pierdere de 300 de milioane de lei în urma închiderii acestor firme din neîncasarea impozitelor la bugetul de stat.
„Ministerul Finan]elor ne-a anun]at c' impozitul minim a adus la buget venituri de 200 de milioane de lei. Deci statul a pierdut de fapt 100 de milioane de lei prin introducerea acestui impozit. Impozitul este nefast pentru mediul economic şi credem c' trebuie eliminat şi, chiar dac' va fi înlocuit cu impozitul forfetar, nu se va îndrepta situa]ia. Impozitul forfetar va crea şi mai mare evaziune fiscal'", a precizat Pârvu.

În acest context, reprezentan]ii CNIPMMR consider' inoportun' desfiin]area Ministerului pentru |ntreprinderi Mici şi Mijlocii, din cadrul cabinetului propus de premierul desemnat Lucian Croitoru. Potrivit propunerii lui Croitoru, ministerul IMM-urilor a fost inclus în cadrul Ministerului Economiei.

„Domeniul IMM-urilor are o importan]' foarte mare şi este cel mai afectat de efectele crizei financiare şi economice. Prin desfiin]area ministerului nu se va rezolva problema miilor de firme care s-au închis în primele nou' luni ale anului, ci printr-un minister puternic, cu resurse mai multe. Este o greşeal' strategic' şi am trimis scrisoare domnului Croitoru şi partidelor politice pentru rezolvarea acestei situa]ii", a declarat preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.

Pe de alt' parte, el a ar'tat c' reprezentan]ii patronatelor se vor întâlni mar]i cu delega]ia Fondului Monetar Interna]ional, care se afl' în România pentru a doua evaluare a acordului stand-by, c'reia îi va cere, printre altele, eliminarea impozitului minim, men]inerea actualului nivel al fiscalit']ii şi direc]ionarea banilor din împrumut spre investi]ii şi nu spre salariile bugetarilor.

Mediafax

×
Subiecte în articol: economic