x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Impozitul pe venit se va reduce de la 16% la 10% de la 1 ianuarie (proiect)

Impozitul pe venit se va reduce de la 16% la 10% de la 1 ianuarie (proiect)

26 Oct 2017   •   21:10
Impozitul pe venit se va reduce de la 16% la 10% de la 1 ianuarie (proiect)
Sursa foto: Foto: Oana Pavelescu

Impozitul pe venit se va reduce, de la 1 ianuarie 2018, de la 16% la 10% pentru salariaţi, pensionari, persoane fizice autorizate, drepturi de autor, se arată în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal publicat, joi, de Ministerul Finanţelor Publice (MFP). 

Conform documentului, impozitul pe venit se reduce de la 16% la 10% pentru următoarele categorii de persoane/venituri: salariaţi, pensionari, persoane fizice autorizate, drepturi de autor şi cabinete individuale (ex. avocaţi, medici, notari), chirii, dobânzi, arenda, premii, activităţi agricole, investiţii şi venituri din alte surse. 

"Se propune reducerea cotelor de impozit aplicabile în cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, pentru care plătitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă şi care au şi obligaţiile de a calcula, de a reţine şi de a plăti impozitul cu titlu de plăţi anticipate, corespunzător sumelor plătite prin reţinere la sursă, de la 10% la 7%, pentru stabilirea plăţilor anticipate, efectuate în contul impozitului anual şi de la 16% la 10%, pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. În acest caz, baza de calcul o reprezintă venitul brut din care se deduce cota forfetară de cheltuieli", se arată în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul. 

Potrivit acesteia, modificarea cotei standard de impozit pe venit de la 16% la 10% determină corelarea tuturor articolelor în cuprinsul cărora se regăsea cota de impozit pe venit de 16%. 

"În acest sens, au fost corelate articolele care reglementau impozitarea veniturilor din salarii şi asimilate salariilor, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, veniturilor din arendă, venitului determinat pe baza normei anuale de venit sau potrivit regulilor generale, în cazul închirierii în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, pentru veniturile sub formă de dobânzi, venituri obţinute din lichidarea unei persoane juridice, venituri din pensii, venituri din activităţi agricole, venituri sub formă de premii, venituri din alte surse", informează MFP. AGERPRES

×