x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie În câţiva ani vom zbura cu Airbus-ul de Braşov

În câţiva ani vom zbura cu Airbus-ul de Braşov

04 Mar 2010   •   00:00

Majoritatea avioanelor Airbus, produse de gigantul european EADS, vor avea în câţiva ani fuselaje şi alte componente fabricate la IAR Braşov, în urma investiţiei pe care concernul o va face pe platforma braşoveană împreună cu subcontractorii săi.



„Peste câţiva ani veţi putea spune că zburaţi cu avioane Airbus făcute la Brasov" a declarat azi la Ghimbav Hans Lonsinger, directorul general executiv al Premium Aerotec GmbH. El a adăugat că se vor fabrica în special componentele podelei avioanelor dar şi alte părţi ale fuselajului.

Autorităţile au semnat astăzi documentele prin care Premium, o subsidiară a EADS, va primi dreptul de folosinţă al terenului de la IAR Ghimbav. Investiţia totală se ridică la 90 de milioane de euro şi va crea 700 de locuri de muncă, din care EADS va investi 45 de milioane de euro şi va crea 300 de locuri de muncă iar restul va fi realizat de subcontractorii săi. Iniţial vor fi construite hale industriale şi birouri pe o suprafaţă de 15.000 de metri pătraţi dar investiţia se va întinde în final pe 60.000 de metri pătraţi.

„Alro a demarat discuţii pentru furnizarea de aluminiu, dar nu cu Premiu, ci cu Airbus" a declarat azi Adriean Videanu, ministrul Economiei. El a completat că investiţia va avea în următorii 10 ani o cifră de afaceri cumulată de 700 de milioane de euro. Premium Aerotec va primi un ajutor de stat de 21,3 milioane de euro.

„Am ales România pentru fundamentul creat de oamenii de aici şi pentru experienţa avută in domeniul prelucrării metalelor" a adăugat Lonsinger.

„Acesta este începutul parcului aerospaţial de la Ghimbav. E cel mai important semnal în procesul de reindustrializare a României cu tehnologii de top" a declarat şi Videanu.  Negocierile în privinţa investiţiei au durat 12-14 luni. Prezent la semnarea contractului, premierul Emil Boc a promis eliminarea birocraţiei din România. „Sperăm să putem elimina birocraţia care încă mai există, că peste tot în lume, astfel încât Premium Aerotec să se simtă ca acasă" a declarat Emil Boc.

×
Subiecte în articol: redactie