x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii văd acum câți bani lăsau în mall-uri, vacanțe și restaurante. Depozitele populației au crescut spectaculos în pandemie

Românii văd acum câți bani lăsau în mall-uri, vacanțe și restaurante. Depozitele populației au crescut spectaculos în pandemie

de Valentin Gros    |    18 Aug 2020   •   08:28
Românii văd acum câți bani lăsau în mall-uri, vacanțe și restaurante. Depozitele populației au crescut spectaculos în pandemie

Românii au strâns la bancă mai mulți bani în perioada de pandemie decât anul trecut pe aceeași vreme, deși acum economia merge mai prost, veniturile evoluează descurajator și mulți angajați și-au pierdut locurile de muncă. Depozitele populației au crescut pentru că posibilitățile de cheltuire s-au redus, comportamentul de consum a devenit mai precaut, dar și pe fondul întoarcerii în țară a numeroși lucrători din străinătate. În SUA se manifestă un trend asemănător, dar la proporții mult mai mari.

 

Depozitele gospodăriilor populației (în lei plus valută) însumau, la 30 iunie anul acesta, 239,4 miliarde de lei, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La 31 martie, nivelul era de 230,9 miliarde de lei, astfel că în al doilea trimestru al anului a intervenit o creștere de 8,5 miliarde de lei, comparativ cu primul trimestru. La o populație de 19,41 milioane de locuitori, conform celor mai recente date Eurostat, rezultă o economisire de circa 438 de lei pe cap de locuitor, de-a lungul perioadei aprilie-iunie 2020. În medie, 146 de lei (circa 30 de euro sau 33 de dolari) pe lună.

În al doilea trimestru al anului trecut, depozitele gospodăriilor populației au urcat de la 204,2 miliarde de lei (la 31 martie 2019) până la 209,2 miliarde de lei (la 30 iunie 2019). O creștere de numai 5 miliarde de lei, cu peste 40% mai modestă decât cea din perioada de pandemie.

 

Economisirea crește mai mult decât salariile

Evoluțiile descrise mai sus au avut loc în pofida faptului că economia mergea anul trecut mult mai bine. În trimestrul 2 din 2019, Produsul Intern Brut (PIB) a fost mai mare cu 1% decât în trimestrul precedent și cu 4,6% (pe seria ajustată sezonier) față de același interval din 2018, conform Institutului Național de Statistică (INS). În schimb, în trimestrul 2 din 2020, PIB a scăzut cu 12,3% comparativ cu primul trimestru al anului și cu 3,9% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Evoluția veniturilor și a situației profesionale a românilor reprezintă alți factori care ar fi putut să defavorizeze economisirea. În perioada martie-iunie 2020, salariul mediu lunar net a crescut cu numai 4 lei, de la 3.294 la 3.298 de lei. Anul trecut, între aceleași luni, salariul mediu net a avansat de la 3.075 lei (în martie 2019) la 3.142 lei (în iunie 2019), așadar cu 67 de lei, majorarea fiind de aproape 17 ori mai mare. Pe de altă parte, în contextul pandemiei, mulți angajați și-au pierdut joburile, temporar sau definitiv, statisticile periodice transmise de Ministerul Muncii ajungând până la 900.000 de contracte de muncă suspendate.

 

Temerile au schimbat comportamentul

„Această coronacriză economică a influențat în mod semnificativ comportamentul de consum”, ne-a declarat Adrian Negrescu, manager la firma de consultanță Frames. În opinia acestuia, „perioada de shut-down a făcut ca mulți dintre români să pună bani deoparte”. Consultantul economic vede „două motive principale” care au determinat acest tip de comportament financiar. „În primul rând, mulți dintre ei au încercat să se protejeze în fața provocărilor crizei (teama de concediere, faliment, inflație, temerile legate de îmbolnăvire cu toate cheltuielile aferente, incertitudinea legată de viitor etc.). În al doilea rând, n-au mai avut unde să cheltuiască la fel de mult ca înainte de pandemie”, explică Negrescu. El arată că „pe fondul restricțiilor, numeroși cetățeni și-au anulat planurile de vacanță”, iar „magazinele și restaurantele au fost închise”, ceea ce a contribuit, de asemenea, la reducerea cheltuielilor.

 

Creșterea depozitelor populației trebuie pusă în legătură cu întoarcerea în țară a peste un milion de români. Mulți dintre ei aveau rezerve financiare pentru zile negre, în general sume modice, pe care le-au plasat în băncile autohtone.

Adrian Negrescu, consultant economic

 

Americanii adună mii de dolari pentru zile negre

O situație aproximativ similară celei din România, dar la cifre și proporții mult mai mari, a avut loc în Statele Unite ale Americii. În trimestrul 2 din 2019, când economia înregistra o rată anuală de creștere de 2,1%, economiile personale ale populației scădeau față de trimestrul anterior cu 50 de miliarde de dolri, până la 1.320 de miliarde de dolari, după cum informa, la acea dată, un comunicat al Guvernului SUA. În al doilea trimestru din acest an, economia americană a coborât sever, cu 32,9%, dar economiile personale ale americanilor au urcat puternic față de cele trei luni anterioare, cu 3.100 de miliarde de dolari, până la 4.690 de miliarde de dolari. La o populație de 328 de milioane de locuitori (cât indică United States Census Bureau), economisirea lunară este de 3.150 de dolari pe cap de locuitor.

×