x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie In Romania se spala 11 milioane de euro

In Romania se spala 11 milioane de euro

15 Dec 2004   •   00:00

De la inceputul anului si pana in prezent, Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor a primit 1.928 de rapoarte privind tranzactii suspecte de spalare de bani.


CATALIN BUDESCU

REZULTATE. Iulian Dragomir seful Oficiului pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor asteapta ca Justitia sa rezolve sesizarile institutiei ce o conduce

.

.

In urma controalelor Oficiul a blocat 1,4 milioane de dolari, peste 10 milioane de euro si 17,5 miliarde de lei de la tranzactionare. Cele mai "vulnerabile" sectoare economice, unde s-au intalnit cele mai multe cazuri de spalari de bani, sunt comertul intern prin contrabanda cu produse petroliere, cafea, tutun si sectorul financiar - in frunte cu "vestitele" rambursari ilegale de TVA de la organele fiscale si evaziunea fiscala. Totodata sectorul bancar s-a clasat pe locul trei in acest top. Utilizarea imprumuturilor in alte scopuri decat cele prevazute in contractele de credit si obtinerea de credite prin fapte de coruptie s-au transformat in adevarate tranzactii de spalare de bani.

BLOCARI. In primele sase luni ale acestui an, institutia a primit doar patru solicitari de suspendare a tranzactiilor suspecte, din care a fost luata o singura decizie de suspendare, in valoare de aproximativ 30.000 de euro (1,2 miliarde de lei). Pentru celelalte trei cereri de suspendare nu a fost luata nici o masura. "Oficiului a inaintat o plangere penala Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, impotriva persoanelor responsabile de infractiunea de neglijenta in exercitarea atributiilor legate de serviciu, prevazute in Codul Penal", ne-a declarat Iulian Dragomir, presedintele Oficiului pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor. Dovada a reglementarii situatiei s-au dovedit si cele 14 operatiuni suspendate in ultima perioada, tranzactii in valoare totala de aproape 12 milioane de euro.

.

.

.

.

CONTROALE LA BANCI
Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor a efectuat in perioada iulie - decembrie 5 controale impreuna cu inspectorii BNR la diferite banci comerciale. Faptul ca unele dintre acestea nu au respectat reglementarile in vigoare a tras din partea Oficiului amenzi contraventionale insumand 1 miliard de lei, aproximativ 25.260 de euro.
×
Subiecte în articol: economic