x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Incendiar - Litrul de benzina bate spre 1 euro

Incendiar - Litrul de benzina bate spre 1 euro

de Adrian N. Ionescu    |    20 Iun 2005   •   00:00
Incendiar - Litrul de benzina bate spre 1 euro

Marile retele de distributie a carburantilor majoreaza tot mai des preturile, un litru de benzina premium ajungand azi la 33.400-33.800 de lei. Zilele urmatoare pot aduce noi scumpiri, pana la un euro/litru fiind necesara o scumpire de numai 2,000 de lei.

Piata romaneasca este coplesita de cotatiile mondiale ale titeiului si tot mai multi oficiali vad preturile carburantilor atingand in curand echivalentul unui euro/litru. Benzina trebuie sa fie mai scumpa cu 2.000 de lei.

Preturile carburantilor de pe piata romaneasca sunt afectate de suflul exploziei preturilor mondiale ale titeiului. Rompetrol a anuntat majorarea, de azi, a pretului benzinei cu 700 de lei/litru si a motorinei, cu 400 de lei/litru.

SCUMPIRILE. La pompele Rompetrol, litrul de benzina premium "E plus" costa 33.800 de lei, iar cel de "euro standard fara plumb" - 33.500 de lei. Motorina "Euro 3" a ajuns la 31.600lei/litru, iar cea de tip "Super Euro 4", la 32.400 lei/litru. Petrom nu a anuntat nimic oficial, dar statiile sale cu vad comercial bun au scumpit deja de sambata benzina cu 300-400 de lei, pa-na la 33.400-33.500 lei/litru de "Eco premium", respectiv pana la 33.100 lei /litru de "premium fara plumb". Motorina de la Petrom este mai scumpa cu 100-200 de lei/litru. Surse din piata spun ca Petrom va decide o noua scumpire maine. In fapt, ca urmare a apropierii tot mai mari de pragul de 60 de dolari/baril a cotatiilor internationale ale titeiului, toate tipurile de benzina depasisera, de sambata, pragul de 33.000 de lei/litru la statiile cele mai frecventate cu vad comercial bun ale marilor retele de distributie din Romania. Potrivit analistilor, ne putem astepta ca, in curand, raliul scumpirilor tuturor tipurilor de carburanti sa ajunga la tinta "1 euro/litru".

JOCUL PIETEI. Benzina ar trebui sa fie deja mai scumpa cu cel putin 2.000 de lei. "La preturile actuale ale titeiului, cele ale carburantilor ar trebui sa fie deja intre 36.000 si 37.000 lei/litru", a declarat, ieri, Dan Ionescu, directorul general de marketing al Rompetrol. "Majorarea deja afecteaza economia, dar, daca costurile se mentin la 58-59 dolari pe baril, anul acesta vom avea benzina la un euro", spune si Constantin Tampiza, director general al Lukoil Downstream SRL, citat de Realitatea TV. "Productia autohtona de titei a devenit irelevanta din perspectiva preturilor, resursele proprii de titei ale unei companii integrate cerand o valorificare superioara, raportata la piata", adauga directorul Rompetrol, facand aluzie la pozitia dominanta a Petrom, ale carei miscari sunt pandite, de obicei, de concurenta.

"TSUNAMI" DE TITEI. "Previziunile noastre privind preturi de 60-80 de dolari pe baril incep sa devina realitate", spune Dan Ionescu. Pietele titeiului au incheiat saptamana trecuta cu un nou puseu ascendent, ajungand la 58,47 dolari/baril pe piata americana si la 57,76 dolari/barili la Londra (o tona are circa 7 barili). Cresterea cotatiilor mondiale survine in ciuda deciziei OPEC (Organizatia tarilor exportatoare de petrol) de a majora productia cu 500.000 de barili pe zi, pana la 28 de milioane de barili pe zi. In calculele de piata au atarnat mai greu cresterea semnificativa a consumului de combustibili din SUA si capacitatea limitata de productie si stocare a rafinariilor. Cererea de carburanti din ultimele patru saptamani este cu 3%-6,5% mai mare decat cea din perioada similara a anului trecut, potrivit guvernului american.

×
Subiecte în articol: economic benzina lei/litru