x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Industria nu va plăti certificate verzi. Tariful maxim de 55 de euro pe certificat va scădea pentru a proteja populaţia

Industria nu va plăti certificate verzi. Tariful maxim de 55 de euro pe certificat va scădea pentru a proteja populaţia

de Daniel Ionaşcu    |    26 Feb 2013   •   21:29
Industria nu va plăti certificate verzi. Tariful maxim de 55 de euro pe certificat va scădea pentru a proteja populaţia
Sursa foto: Mikhail Olykaynen/Getty Images/iStockphoto

Industria ar putea fi exceptată de la plata schemei de sprijin pentru energia verde ca parte a unui set de măsuri menit a atenua creşterea preţului la energie ca urmare a subvenţiilor masive acordate de statul român, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

“Capacităţi industriale precum cele ale ArcelorMittal sau ale Alro, care sunt mari consumatori de energie, plătesc foarte mult pentru schema suport. Ei sunt mari angajatori. Nu ne permitem să le dăm cu piciorul pentru ca unii să câştige foarte mult”, a spus Niţă, într-un interviu pentru Bursa.

Ministrul a transmis că investitorii trebuie să ştie clar ce-i aşteaptă şi că schimbările vor fi implementate foarte rapid. “Aşa că le-am comunicat investitorilor în energia regenerabilă că vor câştiga mai puţin. Trebuie să fie o modificare a schemei echitabilă pentru toată lumea. Astfel, nu vom modifica preţul minim al certificatelor verzi, dar nu mai putem susţine tariful maxim de 55 de euro pe certificat pentru că anul acesta ajungem la un total de circa 500 milioane de euro ­ contravaloarea acestor certificate, care se va regăsi în facturile tuturor consumatorilor. Noi nu suntem o ţară atât de bogată ca să susţinem asemenea subvenţii. Cu tot respectul pentru investiţiile în acest tip de energie curată, dar aceşti investitori trebuie să înţeleagă că, aşa cum s-a întâmplat şi urmează să se întâmple în multe state europene, şi schema noastră trebuie ajustată într-un mod echitabil”, a spus el.

Niţă a mai spus că şi Germania a recurs la reducerea schemei de sprijin, reducând subvenţiile cu 30% şi îngheţând investiţiile în domeniu pentru doi ani. Schema de sprijin a României totalizeaza în acest moment 10 miliarde de euro pentru următorii 10 ani, bani care vor fi daţi de fiecare consumator din buzunarul propriu. Mai mult, Niţă a spus că va fi redus şi preţul maxim pe fiecare certificat verde. Acum un certificat variază între un preţ minim de 27 de euro şi un maxim de 55 de euro, dar tranzacţiile se fac aproape constant aproape de preţul maxim. Şi asta pentru că furnizorii sunt obligaţi să cumpere certificatele proporţional cu energia vândută. Mai departe, costul este inclus în factură.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a anunţat recent că va propune Guvernului scăderea numărului de certificate verzi pentru energia produsă în centrale solare şi microhidrocentrale, din cauza supracompensării. Potrivit proiectului, investitorii în sectorul fotovoltaic vor primi 5 certificate în loc de 6 pe fiecare MWh de electricitate livrat în sistem, iar energia microhidro va primi doar 2,3 în loc de 3.

În România există 1.600 MW instalaţi în mori de vânt, 71 MW în centrale solare, 44 MW pe biomasă şi 453 MW în microhidrocentrale. Se află în diverse stadii de construcţie ferme eoliene de 1.515 MW, microhidrocentrale de 108 MW, centrale pe biomasă de 47 MW şi centrale fotovoltaice de 324 MW.

×
Subiecte în articol: certificate verzi