x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie INFLAŢIE DE LOCUINŢE GOALE/Criza din imobiliar scade chiria la bloc

INFLAŢIE DE LOCUINŢE GOALE/Criza din imobiliar scade chiria la bloc

de Daniela Ivan    |    07 Mar 2009   •   00:00

Chiriile la apartamentele vechi au început să scadă, după ce numărul ofertelor scoase pe piaţă în februarie a crescut cu 70% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.




Chiriaşii văd multe locuinţe până îşi aleg una. Le preferă pe cele plasate aproape de mijloacele de transport în comun, mobilate şi utilate
Jurnalul foto

Anul 2009 a început cu veşti bune pentru chiriaşi. Din ianuarie şi până la sfârşitul lui februarie chiriile au coborât cu 10-20 de euro, iar procesul pare a fi doar la început. Explicaţia este că multe dintre apartamentele cumpărate iniţial de micii speculatori pentru a fi revândute au fost scoase la închiriere, după ce preţurile proprietăţilor au început să scadă. Oferta va creşte şi mai mult, dacă luăm în calcul şi apartamentele noi, care vor fi destinate preponderent închirierii, putem spune că sunt şanse ca locuinţele să fie închiriate mai ieftin în perioada următoare. "În ianuarie 2007 numărul total de apartamente scoase pe piaţă pentru închiriat a fost de aproximativ 1.500 de unităţi, în timp ce în februarie 2009 s-a ajuns la aproape 2.500. Creşterea cu aproape 70% a ofertelor de pe piaţă, concomitent cu scăderea cererii datorată crizei economice, nu poate să ducă decât la o singură concluzie: Chiriile vor scădea serios", au opinat reprezentanţii AnunturiParticulari.ro, site care monitorizează toate anunţurile imobiliare publicate de persoanele fizice în presa scrisă sau pe internet.

PREŢURI
Pe piaţă există un stoc impresionant de apartamente oferite spre închiriere, iar chiriile solicitate de proprietari au scăzut semnificativ. Pentru garsoniere se solicită în medie 342 de euro, faţă de 382 de euro în decembrie anul trecut, şi 362 de euro în ianuarie 2009. Pentru un apartament de două camere chiria medie a coborât de la 544 de euro în decembrie 2008 la 516 euro în inuarie 2009, respectiv 505 euro, în februarie 2009.

Chiriile au scăzut şi mai mult în cazul locuinţelor cu trei şi patru camere, care sunt mai puţin căutate şi pentru că necesită cheltuieli de întreţinere mult mai mari. La trei camere, preţul a coborât de la 847 de euro, cât era la finalul anului trecut, la 741 în prezent. În cazul apartamentelor de patru camere scăderea este aproape de 100 de euro, respectiv de la 1.179 de euro în decembrie 2009 la 1.069 în februarie 2008. Piaţa închirierilor a devenit o piaţă a chiriaşilor, spun agenţii imobiliari. Aceştia îşi amintesc că vremea când proprietarii făceau licitaţie la uşă care chiriaş dă mai mult a trecut.

DOTĂRI ŞI UTILĂRI
Acum, proprietarii de apartamente se întrec care să ofere mai multe dotări chiriaşilor. "Aceştia văd mai multe locuinţe până se hotăresc la una, şi acei proprietari care nu oferă confort şi dotări nu mai au şanse să închirieze", a declart un agent imobiliar. El a mai precizat că dotări precum parchet, gresie, lavabilă pe pereţi sunt aproape obligatorii, iar utilarea locuinţei a devenit un factor decisiv. Cei care închiriază doresc ca locuinţa să fie utilată cu aragaz, maşină de spălat, frigider, televizor etc. A început să conteze mult şi poziţia, cât de aproape este de metrou, de mijloacele de transport, cât de curat este blocul, dacă este contorizată, dacă are conexiune la internet, lucruri care până acum căteva luni nici nu erau luate în considerare.

×
Subiecte în articol: economic