x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Inflaţia din zona euro a crescut la 2,9% în decembrie

Inflaţia din zona euro a crescut la 2,9% în decembrie

de Redacția Jurnalul    |    06 Ian 2024   •   06:40
Inflaţia din zona euro a crescut la 2,9% în decembrie

Inflaţia din zona euro a crescut la 2,9% în decembrie, inversând şase luni de scăderi consecutive şi ridicând semne de întrebare cu privire la cât de repede va începe Banca Centrală Europeană să reducă ratele dobânzilor, scrie Ziarul Financiar.

Creşterea anuală a preţurilor de consum în cele 20 de ţări care au moneda euro în decembrie a fost în creştere de la un minim de peste doi ani, de 2,4% în luna precedentă, dar a fost uşor mai mică decât rata de 3% prognozată de economişti într-un sondaj Reuters.

Reducerea subvenţiilor guvernamentale la gaz, electricitate şi alimente, începută anul trecut, a declanşat o reaccelerare a inflaţiei anuale în mare parte din Europa. Acest lucru i-a determinat pe investitori să îşi reducă pariurile potrivit cărora BCE va începe reducerea ratelor încă din luna martie, punând astfel capăt recentei reveniri a pieţelor de obligaţiuni.

Însă majoritatea economiştilor consideră că inflaţia din zona euro va începe să scadă din nou în curând. Revenirea presiunilor asupra preţurilor din decembrie a fost „doar un impuls”, a declarat Jack Allen-Reynolds, de la Capital Economics, care a estimat că aceasta „se va inversa în ianuarie din cauza scăderii în continuare a inflaţiei alimentare şi a inflaţiei de bază”.

BCE, care urmează să se reunească pentru a discuta politica monetară pe 25 ianuarie, a respins luna trecută aşteptările investitorilor cu privire la iminenţa unor reduceri ale ratelor, afirmând că doreşte să vadă semne de răcire a presiunilor salariale pentru a fi sigură că inflaţia este pe drumul cel bun pentru a atinge ţinta de 2%.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: inflatie zonă euro