x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

24 Iun 2008   •   00:00

24 iunie 2008



DOBÎNZI. BNR va majora joi rata dobînzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 10%, potrivit estimărilor analiştilor. Aceştia anticipează că BNR va stopa ulterior înăsprirea politicii monetare în contextul în care previzionează reducerea inflaţiei spre sfîrşitul acestui an. Probabil va fi ultima majorare a dobînzii pentru moment, din cauză că inflaţia va scădea începînd cu luna august. Totuşi, rata cheie depinde de ce se întîmplă cu preţurile administrative, spun analiştii.

BĂNCI. Sectorul de investiţii al pieţei bancare româneşti se va dezvolta semnificativ în următorii ani. "Această piaţă are un potenţial semnificativ de dezvoltare, în prezent fiind la un nivel foarte redus comparativ cu alte state din centrul şi estul Europei, unde acest segment ajunge să reprezinte 5%-10% din PIB", a declarat directorul general al OTP Bank România, Laszlo Diosi. El a mai spus că în România fondurile de investiţii se ridică la o valoare de 300-350 de milioane de euro, în timp ce în Ungaria piaţa activelor administrate ajunge la 12 miliarde de euro. Valoarea fondurilor pe cap de locuitor ajunge în România la 25 de euro, în timp ce în Ungaria se situează la 700-800 de euro. (Daniela Ivan)

SCUMPIRI. Majorarea tarifelor la gaze naturale cu 25% şi a energiei electrice de la 1 iulie va afecta toate industriile şi, indiferent de servicii sau produse, vor fi operate majorări de preţuri, a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR). Producătorii sînt de părere că scumpirea utilităţilor va duce ori la faliment ori la majorarea preţurilor. La această dată este de aşteptat să se scumpească şi energia electrică. (E.S.)

IMOBILIAR. Investitorii israelieni de la  Carmel Investments Group vor investi în următorii cinci ani 400 milioane de euro în construcţia a circa 3.000 de apartamente şi 50 de vile în Bucureşti şi Cluj-Napoca. Primul proiect va fi dezvoltat în zona Pipera din Capitală. "Ne adresăm clasei medii de clienţi, credem că zona în care va fi amplasat proiectul va atrage persoanele care vor lucra în clădirile de birouri, care sînt în construcţie în zonă", a spus Shlomo Grofman, preşedintele Comitetului Executiv al grupului. Preţurile locuinţelor sînt cuprinse între 1.350 euro metru pătrat, plus TVA, şi 2.000 de euro pe metru pătrat. (D. Ivan)

TURISM. Compania de construcţii Consola Grup, controlată de omul de afaceri Nicolae Boştină, va investi 40-50 de milioane de euro pentru dezvoltarea unui lanţ de hoteluri de trei stele în România. Ritmul de construcţie va fi de 1-2 unităţi pe an, iar investiţia totală se va ridica la 40-50 de milioane de euro. "Specialiştii în domeniul hotelier mi-au spus că 60-70 de camere pentru un hotel este ideal. Am vrut să fac hoteluri de 50 de camere, dar mi s-a spus că nu vor avea succes", a precizat Nicolae Boştină.

×
Subiecte în articol: economic