x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Info 9 ianuarie 2008

Info 9 ianuarie 2008

de Jurnalul National    |    09 Ian 2008   •   00:00

Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Supraveghere al Băncii Comerciale Române (BCR), a demisionat pentru a nu crea controverse, după ce a fost ales europarlamentar din partea Partidului Naţional Liberal.

CONSTRUCŢII. Numărul de autorizaţii pentru construcţii rezidenţiale eliberate în interva­lul ianuarie-noiembrie 2007 a fost de 52.448, în creştere cu 16,7% faţă de perioada similară din 2006, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică. Cele mai importante creşteri s-au înre­gistrat în Bu­cu­reşti-Ilfov (1.414 de au­­torizaţii), Centru (1.225 de au­to­ri­zaţii), Sud-Muntenia (1.186 de autori­zaţii), Nord-Vest (1.014 au­to­ri­za­ţii) şi Vest (1.024 de autori­za­ţii). În noiembrie au fost eliberate 4.433 de au­to­ri­zaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 0,7% faţă de luna cores­pun­ză­toare a anului precedent. Din to­talul autorizaţiilor eliberate în noiembrie, 57,3% au fost în me­diul rural şi 42,7% în mediul urban.

 

STUDIU.Doar 5% dintre români economisesc regulat o parte din venitul lor lunar, în timp ce 54% dintre aceştia nici nu se gândesc să pună bani deopar­te, arată rezultatele unei cercetări de piaţă realizate, la cererea companiei Aviva, de GFK Romania cu sprijinul Henley Centre Headlight Vision, în peste 20 de ţări. Studiul mai arată că, în ciuda procentului mic al celor care economisesc, cei mai mulţi români se gândesc la ziua de mâine, dar nu îşi pot îmbunătăţi situaţia financiară mai ales din cauza schimbărilor pe plan personal. (Cătălin Pruteanu)

 

RETRAGERE. Daniel Dăianu (foto), membru în Consiliul de Supraveghere al Băncii Comerciale Române (BCR), a demisionat pentru a nu crea controverse, după ce a fost ales europarlamentar din partea Partidului Naţional Liberal. “Am mers pe un minimum de risc. De ce să existe o situaţie controversată?”, a declarat Dăianu. El a arătat că poziţia de membru în Consiliul de Supraveghere al BCR nu era incompatibilă cu funcţia de europarlamentar. Dăianu a mai spus că şi-a depus demisia înainte de Crăciun.

 

TAXA AUTO. Guvernul a bugetat pentru acest an venituri de 600,8 milioane lei (echivalentul a 188,9 milioane euro) din încasarea taxei de primă înmatriculare auto, în scădere cu 21,7% faţă de nivelul planificat pentru 2007, de 766,8 milioane de lei. Suma echivalentă în monedă europeană a veniturilor bugetare pentru acest an din taxa auto a fost calculată pe baza cursului de schimb de 3,18 lei/ euro, pe care a fost elaborat proiectul de buget pentru 2008. În primele zece luni ale anului trecut, statul a încasat 714,3 milioane lei din taxa de primă înmatriculare. Piaţa auto – autoturisme şi vehicule comerciale – a urcat cu 23,7% în perioada ianuarie-noiembrie a anului trecut, comparativ cu intervalul similar din 2006. În intervalul menţionat au fost vândute 333.604 vehicule noi.

×
Subiecte în articol: economic