x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Info economic

Info economic

04 Ian 2008   •   00:00

Poliţa de asigurare Casco pentru aeronava Tarom avariată la 30 decembrie 2007 pe Aeroportul "Henri Coandă" acoperă o sumă asigurată de 10 milioane de dolari, a anunţat Astra Asigurări, asigurătorul flotei operatorului aerian.

CASCO. Poliţa de asigurare Casco pentru aeronava Tarom avariată la 30 decembrie 2007 pe Aeroportul "Henri Coandă" acoperă o sumă asigurată de 10 milioane de dolari, a anunţat Astra Asigurări, asigurătorul flotei operatorului aerian. Reprezentanţii companiei britanice Air Claims Service, companie de evaluare şi lichidare daune aviatice desemnată de reasigurătorii străini ai Astra, au realizat, impreună cu reprezentanţii asigurătorului şi oficialii Tarom, o primă evaluare a gradului de avariere a aeronavei. In urma evaluării se va realiza raportul privind nivelul pagubelor.

OFERTE DE MUNCĂ. Marea Britanie şi Irlanda de Nord vor doar romăni şi bulgari ca lucrători sezonieri in agricultură, a anunţat Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Potrivit reglementărilor britanice, incepănd cu ianuarie 2008 intregul contingent de 16.250 de locuri de muncă disponibil in cadrul Schemei Lucrătorilor Sezonieri din Agricultură va fi alocat doar lucrătorilor din Romănia şi Bulgaria. ANOFM atrage atenţia celor interesaţi că salarizarea in domeniul agricol este reglementată in mod diferit faţă de nivelul salariului minim la nivel naţional in Regatul Unit, existănd niveluri minime distincte pentru Anglia şi Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord.

DOBĂNDĂ. BNR ar putea majora rata dobănzii de politică monetară cu cel puţin 0,5%, de la 7,5% la 8% pe an, chiar in prima şedinţă a Consiliului de Administraţie, de luni, 7 ianuarie, anticipează analiştii Băncii Comerciale Romăne (BCR). "Ţinta de inflaţie pe 2008 este o provocare reală, dar nu este imposibil de atins. Este necesară o bună coordonare intre politica monetară şi fiscală şi un cadru mai restrictiv al politicii monetare incă de la inceputul anului", se arată in sinteza macroeconomică publicată de BCR. Intr-un scenariu optimist, rata inflaţiei ar putea cobori la finele lui 2008 la 4,8%, in condiţiile unui an agricol normal, a unei politicii monetare mai restrictive şi a unor presiuni externe relativ constante.

CURS. Analiştii BCR prognozează un curs de 3,4 lei/euro la finele acestui an. Ei apreciază că deşi in 2008 balanţa externă va continua să se deterioreze, nu va duce la continuarea deprecierii leului. BCR anticipează pentru 2008 continuarea adăncirii deficitului de cont curent, la 14,7% din PIB. In ceea ce priveşte PIB-ul, BCR are proiecţii atăt pentru 2007, căt şi pentru 2008, foarte apropiate de cele ale Comisiei Naţionale de Prognoză, respectiv 392 de miliarde de lei şi 442 de miliarde de lei. Prognozele diferă insă in ceea ce priveşte creşterea economică, mai redusă in opinia BCR, respectiv 5,7% in 2007 şi 6,1% in 2008.

×
Subiecte în articol: economic