x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Interviu - Evaziune fiscala cu sacosa made in Romania

Interviu - Evaziune fiscala cu sacosa made in Romania

de Daniela Ivan    |    23 Mar 2006   •   00:00
Interviu - Evaziune fiscala cu sacosa made in Romania

Evaziunea fiscala cu tigari, alcool si paine a atins cote ridicate. Seful Garzii Financiare, Adrian Cucu, explica mecanismele prin care contrabandistii fraudeaza bugetul si cum reusesc comisarii sa le ia urma.

Jurnalul National: Institutia pe care o conduceti a intreprins multe controale in domeniul comercializarii alcoolului si tutunului. De ce? Se inregistreaza evaziunea cea mai mare pe aceste doua segmente de activitate?
Adrian Cucu: Este o forma de evaziune care se vede, una din formele de sfidare a legislatiei, dar si a contribuabilului onest. In plus, suntem sesizati foarte des cu privire la infractiunile care au loc in aceste doua domenii de activitate. Atentia tuturor este focalizata pe aceasta zona si de aceea alcoolul si tutunul constituie o prioritate permanenta pentru noi. Numai la sfarsitul saptamanii trecute au fost controlate 10 centre comerciale din Capitala, urmarindu-se cu prioritate acest obiectiv.

Care este mecanismul prin care ajung sa fie comercializate aceste marfuri?
Este complex, pentru ca se aplica banderole false la sticlele de bauturi sau timbre la tigari atat pe marfurile originale, cat si pe cele contrafacute. Am identificat fabrici legal declarate unde se desfasoara, uneori concomitent, si activitati de productie clandestina. Exista si situatii in care se aduc in tara bauturi netimbrate si se aplica banderolele aici, in tara. O alta varianta presupune ca banderolele bune sau false sa se recicleze.

Cum functioneaza aceasta ultima varianta?
Se desprinde cu grija banderola si se mai lipeste o data. Sa admitem ca eu sunt sofer de TIR si reusesc sa aduc ilegal la fiecare transport pe care-l fac doua baxuri de whisky. E mult, e putin? Nu stiu cum pare, dar sa admitem ca pot sa aduc 24 de sticle de whisky. Ca sa le pot comercializa am nevoie de banderole, fac rost de ele si vand whiskyul intr-un bar. La aceste sticle eu scot un profit net, adica o diferenta intre pretul la care le-am vandut si cel la care le-am cumparat, de 1,5 milioane de lei vechi pe sticla. Nu trebuie o retea foarte importanta, un sofer de TIR si doua-trei baruri de cartier care vand doua-trei sticle de whisky pe seara. Apoi, ei desprind aceste banderole de pe sticle si le mai utilizeaza o data, de doua ori, de trei ori, eu stiu, pana se murdaresc prea tare.

Sunt mici gainarii...
Sunt retele mici, dar sunt foarte multe. Nu este implicat neaparat patronul, dar barmanul, daca reuseste sa strecoare doua sticle de whisky pe seara, pleaca acasa cu 3-4 milioane de lei vechi. Desigur, trebuie pastrate proportiile. Cazurile mari trebuie sa aiba prioritate.

In aceasta situatie, ce vina are patronul?
Este raspunderea administratorului, el trebuie sa-si creeze un sistem de control.

Garda sa le urmareasca toate miscarile importatorilor mari?
Nu le dau certificat de buna purtare, insa ei au in general o situatie destul de ordonata a importurilor. Exista desigur si exceptii.

Distribuitorii lucreaza cu restaurantele

Pot sa aiba la vedere o imagine curata si prin spate sa lucreze clandestin...
Nu exclud aceasta varianta. Toti distribuitorii au fost verificati, iar la unii s-au gasit 300-400 de sticle de alcool fara banderole sau, in unele cazuri, banderolele erau aplicate necorespunzator. Cum actiunile sunt acum in desfasurare nu pot sa vorbesc mai mult despre ele.

Si totusi, nu trebuie ca actiunile Garzii sa fie focalizate pe distribuitori?
In multe cazuri sunt mana in mana. In urma unor controale pe care le-am facut la distribuitori, acestia s-au dus in retea si i-au anuntat pe detailisti ca o sa vina Garda. Dumneavoastra credeti ca ar accepta cineva sa plateasca pe loc o amenda de 100 de milioane de lei vechi si nu s-ar duce sa ceara socoteala de la firma de la care a cumparat marfa? In plus, doar 6%-7% din controale sunt contestate si nu mai mult de 2% sunt castigate in instanta.

Poate fi un patron de bar pacalit?
Un patron mic, mai usor decat unul mare. De ce cumpara de la surse nesigure, si nu de la un distribuitor autorizat? Pentru ca este mai ieftin cu circa 20%, asa ca el stie ce face. Raspunderea ii revine, conform legii.

Sunt acesti contrabandisti foarte greu de prins?
Sunt situatii care nu-ti permit sa intri direct in depozit. Si exista posibilitatea ca in cateva minute cat dureaza formalitatile de legitimare, prezentare si de patrundere pana in locul respectiv sa fie sustrase, retrase doua-trei baxuri. De multe ori, distributia oficiala se face dintr-un loc, iar cea neoficiala dintr-un apartament sau dintr-o alta locatie ascunsa. In restaurantele mici, chiar si intr-un restaurant cu ceva pretentii, nu se consuma mai mult de doua-trei sticle pe seara. Or, pentru cele doua-trei sticle de whisky aprovizionarea se face uneori cu sacosa.

Se poate face un top al primilor 2-3 contrabandisti?
Nu ma pot lansa in asemenea afirmatii, dar exista acte de control care demonstreaza existenta atat a unor retele marunte, dar eficiente, cat si a unor retele de import si procesare a unor cantitati de ordinul zecilor de tone. Am facut acte de control si de acest gen, dar, spre deosebire de retelele marunte la care actiunile se finalizeaza operativ prin amenzi contraventionale, altfel dure, actiunile la firmele mari presupun conlucrarea intre mai multe institutii. In aceste situatii, constatarile Garzii au fost inaintate mai departe Parchetului, iar la solicitarea dumnealor desfasuram in continuare o serie de verificari pe unele din aceste teme.

Salarii mici

Ati fost vreodata amenintat de bandele care se ocupa cu evaziunea fiscala, cu contrabanda?
Orice raspuns as da poate fi interpretat. Am incercat intotdeauna sa aplic legea si sa nu transform nimic intr-o problema personala.

Dar comisari din institutia pe care o conduceti?
La nivelul Garzii Financiare au existat amenintari uneori mai voalate, alteori mai directe, inclusiv amenintari fizice. La Slobozia, intr-o noapte, un individ fiind surprins ca nu avea evidenta pentru activitatea pe care o desfasura a luat o sticla de votca si a spart-o in capul unui comisar. Curios este ca ancheta dureaza foarte mult, ca acel comisar nu a avut nevoie decat de doua zile de ingrijiri medicale in timp ce comerciantul, pentru trauma psihica suferita in timpul controlului, a avut nevoie de circa 15 zile de ingrijiri medicale. Este o curiozitate, mai ales ca s-a dovedit ca nici unul dintre comisari nu si-a depasit cu nimic atributiile.

Cat castiga un comisar?
Salariul este nefiresc de mic, intre 7 si 13 milioane de lei vechi. La acest salariu se mai poate adauga un procent de pana la 15% din amenzile incasate. Dar alte institutii au procente mai mari si o baza mai mare la care se aplica aceste procente. Sunt luni in care avem mai mult timp pentru controalele care se soldeaza cu amenzi, altele in care ne ocupam preponderent de alte probleme. Probabil ca, in cele mai multe cazuri, salariile se dubleaza.

Dar este destul de putin. Este posibil ca oamenii sa fie tentati sa ia spaga de la contrabandisti...
Din pacate, au existat uneori si asemenea situatii. Oricum, salariul mic nu este o scuza, nu este un motiv de a apela la alte practici. Dar salariul mic este o realitate, ca si lipsa unor reglementari care sa-i asigure comisarului o siguranta pentru ziua de maine, desi uzura si presiunea sunt destul de mari.

Este clar ca este in inferioritate fata de contrabandisti.
Este evident. Suntem din acest punct de vedere in inferioritate fata de contrabandisti, dar si fata de celelalte categorii de functionari ai statului care sunt implicati in combaterea acestor tipuri de fapte. Intreprindem eforturi serioase in acest sens, insa exista si constrangeri bugetare, o serie de argumente care ne fac sa nu fim asa de optimisti pe cat ne-am dori.

METODE
"Se desprinde cu grija banderola si se mai lipeste o data, (...) de doua ori, de trei ori, eu stiu, pana se murdaresc prea tare"

RETEA
"Exista acest sistem de aprovizionare cu sacosa si la tigari. Foarte multi fumatori isi primesc ritmic cartusul de tigari la locul de munca"

RESPONSABILI
"De ce cumpara de la surse nesigure si nu de la un distribuitor autorizat? Pentru ca este mai ieftin cu circa 20%, asa ca el stie ce face"

CASTIGURI
"Salariul este nefiresc de mic, intre 7 si 13 milioane de lei vechi. La acest salariu se mai poate adauga un procent de pana la 15% din amenzile incasate" - Adrian Cucu, seful Garzii Financiare

PAINEA, IN ATENTIA COMISARILOR
Brutariile si toti vanzatorii de paine sunt obligati sa se doteze cu case de marcat fiscale si sa elibereze bonuri fiscale clientilor pentru painea cumparata. Masura se va aplica incepand de la 28 martie 2006. Cei care nu vor respecta aceasta prevedere legala, cuprinsa in OUG 12/2006 publicata in MO 184/27 februarie 2006, urmeaza sa suporte rigorile legii. Pana acum nu exista aceasta obligatie si o buna parte din paine se producea cu incalcarea legislatiei fiscale. Exista o mare cantitate de grau la particulari care este comercializata direct la mori, apoi sunt mici brutarii unde o parte din faina ajunge la ei neinregistrata. Ei fac pe zi un raport de productie de cateva sute de paini, dar realizeaza o productie de doua, de trei, de cinci ori mai mare, productie care nu se fiscalizeaza.
×
Subiecte în articol: economic sticle