x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Investiţii - China profită de ciza financiară

Investiţii - China profită de ciza financiară

de Diana Grădinaru    |    23 Feb 2009   •   00:00

În timp ce economiile din toată lumea se confruntă cu mari probleme din cauza lipsei de lichidităţi, China profită de pe urma crizei şi iese la cumpărături de energie şi resurse naturale pentru a-şi întăriri propria economie, scrie The International Herald Tribune.



Este noua politică a Chinei, care în ultima lună a încheiat mai multe acorduri cu ţări precum Brazilia, Rusia sau Venezuela în schimbul unor cantităţi semnificative de resurse naturale. Săptămâna trecută, oficiali de la Beijing au anunţat că una dintre cele mai mari bănci chineze de stat, China Development Bank, a acceptat să împrumute Petrobras, gigantul petrolier brazilian, cu 10 miliarde de dolari în schimbul unei rezerve de petrol pe termen lung. Tot în februarie, Aluminium Corp din China, cel mai mare producător chinez de aluminiu, a acceptat să investească 19,5 miliarde de dolari în Rio Tinto din Australia, una dintre cele mai mari companii miniere din lume. Iar lunea trecută, China Minmetals a făcut o ofertă de 1,7 miliarde de dolari pentru achiziţionarea Oz Minerals, companie minieră de zinc de dimensiuni mari din Australia.

GOANA DUPĂ RESURSE
Venezuela, la rândul ei, a primit un împrumut de 6 miliarde de dolari din partea Chinei şi a fost de acord să crească exporturile de petrol, ridicând investiţiile totale ale Chinei în Venezuela la 12 miliarde de dolari. În Brazilia, China a semnat un contract de 10 miliarde de dolari "împrumut pentru petrol” care garantează ţăriii până la 160.000 de barili pe zi la preţul pieţei. Nu cu mult timp înainte de aceasta, China a acceptat să împrumute Rosneft şi Transneft, două companii gigant din sectorul petrolier rusesc, cu 25 miliarde de dolari în schimbul a 15 mi­lioane de tone de gaz brut pe an în următorii 20 de ani. Suma totală investită de China în sectorul petrolier în ultima lună ajunge la 41 de miliarde de dolari.

×
Subiecte în articol: economic miliarde China dolari