x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Investițiile în imobile rezidențiale noi, cele mai rentabile din Europa Centrală și de Est

Investițiile în imobile rezidențiale noi, cele mai rentabile din Europa Centrală și de Est

09 Iun 2020   •   12:13
Investițiile în imobile rezidențiale noi, cele mai rentabile din Europa Centrală și de Est

Randamentul investiţiilor în imobile rezidenţiale noi din Bucureşti se situează între 5% şi 7%, fiind printre cele mai profitabile din Europa Centrală şi de Est (ECE), arată o analiză JLL Bucharest Living Report.

"Comparativ cu pieţele din Europa Centrală şi de Est (ECE), investiţiile în rezidenţiale din Bucureşti sunt printre cele mai profitabile, randamentele generate fiind printre cele mai ridicate. Doar Varşovia prezintă randamente superioare de 6,5%. În rest, investiţiile din Praga au un randament de 4,5%, cele din Budapesta de 5,5%, iar în Viena de 3%. Comparaţia a fost făcută luând în calcul unităţi rezidenţiale de două camere şi 55 mp suprafaţă utilă", arată studiul. 

Cele mai căutate sunt astăzi locuințele familiale, achiziționate în scopul închirierii.

"Este puţin probabil ca investitorii să-şi vândă portofoliile în această perioadă şi să îşi reducă expunerea. În opinia noastră, vedeta pieţei rezidenţiale va fi sectorul multi-familial (locuinţe din complexuri rezidenţiale deţinute de unul sau mai mulţi proprietari, destinate închirierii), care este de aşteptat să înregistreze cele mai bune performanţe şi modificări minime ale gradului de ocupare, deoarece veniturile generate de proprietăţile rezidenţiale vor rămâne în continuare puternice", a declarat Andreea Hamza, senior director Living Department JLL Romania.

Nivelurile cele mai bune de randament, de 6,5%, sunt înregistrate la apartamentele aflate mai departe de centrul oraşului, în cartiere cu densitate mai mare, precum Dristor-Vitan, Berceni, Rahova, Crângaşi. Raportul dintre nivelul chiriei şi preţul de achiziţie este cel mai bun.

În zonele ultracentrale şi de nord, Herăstrău - Nordului, Kiseleff - Aviatorilor, Dorobanţi - Floreasca, Victoriei - Romană - Universitate şi Unirii randamentele sunt mai reduse, sub 5%. Preţurile de achiziţie sunt mult mai mari decât în cartierele aglomerate, motiv pentru care proprietăţile care ar putea genera randamente de 7% sunt excepţii şi sunt situate în zone în care raportul ofertă/cerere este dezechilibrat în favoarea proprietarilor.

"Chiar dacă au o rată de rentabilitate mai mică, majoritatea tranzacţiilor de investiţii rezidenţiale sunt înregistrate în zonele ultracentrale şi de nord. Aceste proprietăţi au o valoare care se menţine în timp şi chiar creşte constant, şi pot atrage chiriaşi de calitate pe un termen lung, ceea ce duce la un apetit mai mare pentru cei care sunt interesaţi să cumpere locuinţe în vederea închirierii. Dar succesul investiţiilor rezidenţiale depinde de mai mulţi parametri şi de aceea cele mai bune strategii nu se pot baza doar pe influenţa randamentului", a precizat Andreea Hamza.

JLL este o companie specializată în servicii profesionale şi de management al investiţiilor pentru domeniul imobiliar, parte a Fortune 500 cu venituri anuale globale de 18 miliarde dolari SUA, 300 de sucursale în 80 de ţări şi o echipă globală de mai mult de 93.000 de angajaţi în 2019.

×