Investițiile străine în România au scăzut la mai puțin de jumătate în 2020, față de 2019, atât ca valoare alocată, cât și - mai grav - ca număr de societăți înființate aici. Pe lângă mai vechile motive care îi sperie pe investitori (infrastructura precară, instabilitatea politică etc.), în acest an s-a adăugat și pandemia de coronavirus, arată un sondaj al companiei de consultanță financiară EY România.
În primele 9 luni din acest an, investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 1,94 miliarde de euro, comparativ cu 4,47 miliarde de euro în perioada similară din 2019, arată datele centralizate de Banca Națională a României. Participațiile străine la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 2,83 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 898 de milioane de euro.
Explicația acestui recul vine din sondajul EY: „pandemia și-a pus amprenta asupra planurilor de investiții străine directe (ISD) în întreaga Europă și a determinat companiile să reanalizeze viabilitatea proiectelor de producție, cercetare sau servicii de suport. În România, 46% din investitorii străini și-au anulat, diminuat sau întrerupt investițiile în 2020, în timp ce 51% nu au operat nicio modificare în proiectele de investiții planificate”.
Patru din 10, încă optimiști
Privind în perspectivă, investitorii străini sunt totuși optimiști: 41% dintre ei consideră că România va fi mai atractivă din punctul de vedere al ISD după încheierea pandemiei. Potrivit sondajului, operațiunile legate de logistică, lanțuri de aprovizionare și de producție reprezintă principalele atracții pentru investiții în rândul a 35% și, respectiv, 34% dintre respondenți. În opinia investitorilor, sectoarele-cheie care pot favoriza dezvoltarea economică a României în următorii ani sunt agricultura, sectorul IT și industria de transporturi și auto. „Pentru creșterea competitivității țării, educația, transformarea tehnologică și infrastructura sunt principalele zone problematice în care România ar trebui să investească și să-și concentreze eforturile pentru a le îmbunătăți”, concluzionează autorii studiului.
Pandemia a accelerat adoptarea tehnologiei, practicile durabile și reorganizarea lanțurilor de aprovizionare. România va fi nevoită să se adapteze rapid și eficient la aceste tendințe emergente.
Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY România și Moldova
În industrie, străinii au creat anul trecut 1.000 de locuri de muncă