x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ioan Niculae: avere de 1,1 miliarde de euro, datorii la stat de 110 milioane euro

Ioan Niculae: avere de 1,1 miliarde de euro, datorii la stat de 110 milioane euro

05 Noi 2009   •   00:00

Proprietarul holdingului Interagro, Ioan Niculae, a ajuns pe locul doi în topul restanţierilor la bugetul de stat, după informaţiile ANAF. El nu recunoaşte acest lucru şi se pregăteşte de un război cu statul rom^n. ANAF susţine că Galaxy Tobacco, proaspăt achiziţionată de Niculae, are de plătit suma de 110 milioane de euro.


Ultimele date prezentate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) poziţionează compania Galaxy Tobacco, fosta Societate Naţională a Tutunului Rom^nesc, pe locul doi în topul  restanţierilor la bugetul de stat, cu 479 milioane de lei. Producătorul de ţigarete este deţinut în proporţie de 53% de Ioan Niculae, proprietarul holdingului Interagro. El a devenit acţionar majoritar recent după ce a făcut o majorare de capital de 40 milioane de dolari, ca obligaţie a contractului de privatizare a SNTR din 2001, spune Niculae. Astfel, el a preluat un business care a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 21,8 milioane de lei şi a raportat o pierdere de 33,4 milioane de lei. Mai mult dec^t at^t el trebuie să rezolve datoria pe care ANAF i-o impută. "E o prostie. âştia de la ANAF sunt nişte idioţi. Galaxy nu are nicio datorie la stat.  În 2004 au fost şterse datoriile SNTR şi Bruxelles-ul a recunoscut toate ajutoarele de stat acordate înainte de 1 ianuarie 2007, data aderării. âştia de la ANAF nu au mai luat în considerare legea din 2004 pentru că nu a fost aprobată de Consiliul Concurenţei", a declarat pentru "Financiarul" Ioan Niculae. Omul de afaceri a fost primul care a cumpărat SNTR, în 2001, fiind una dintre cele mai controversate privatizări. Statul a redevenit acţionar în 2003 pe fondul unor datorii imense pe care producătorul le avea la buget.


"ÎI DĂM ÎN JUDECATĂ"
Vehemenţa omului de afaceri merge şi mai departe înc^t spune că îşi va căuta dreptatea în instanţă. "Îi vom da în judecată. ANAF face numai deservicii cu acea datorie. Galaxy nu mai poate funcţiona în acest fel", susţine acesta. Din suma de 480 milioane de lei, care apare drept obligaţie de plătit statului de către Galaxy, potrivit site-ului ANAF, aproape jumătate reprezintă dob^nzi şi penalităţi de orice fel. De asemenea, se stipulează că s-a început procedura de executare silită. Conform lui Niculae, p^nă în prezent nu s-a întreprins ceva în acest sens. "Nu îmi place site-ul ANAF. Nu am încredere", concluzionează Niculae.
În  evidenţa A genţiei, Galaxy mai figurează cu datorii de 588 mii lei la  bugetul asigurărilor sociale de stat, 374 mii de lei la cel pentru asigurările pentru şomaj şi 1 milion de lei la bugetul asigurărilor pentru sănătate. Galaxy Tobacoo este producătorul mărcilor Carpaţi, Snagov şi Mărăşeşti, şi deţine pe piaţa de ţigarete din Rom^nia o cotă de 2%.


AMBIŢII DE NO. 1
Ioan Niculae este catalogat ca fiind unul dintre cei bogaţi rom^ni, cu o avere estimată în jur de 1,1 miliarde de euro. El are afaceri în industria de îngrăşăminte chimice (deţine combinatele Amurco, Donawchem, Azochim, Viromet, Nitroporos), agricultură, comerţ exterior, imobiliare şi fotbal. Majoritatea acestora sunt grupate în holdingul Interagro. În urmă cu c^ţiva ani, omul de afaceri avansa ipoteza unei listări a combinatelor sale la Bursa din Londra, în condiţiile în care aceste unităţi erau foarte profitabile şi preţul gazului din import era convenabil. Pe măsură ce gazul a devenit scump şi piaţa mondială a îngrăşămintelor chimice a avut de suferit din cauza crizei economice, Niculae a închis combinatele. Acum funcţionează doar cu patru din ele. Proprietarul Interagro este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din ţară iar holdingul este în topul furnizorilor interni. Deşi surse din piaţă spun că firmele lui Niculae cumpără gaz cu 100 de euro/1.000 mc şi îl vinde cu 250 de euro/1.000 mc, acesta neagă "Gazul îl  folosesc doar pentru combinate. Nu îl v^nd în altă parte", spune Niculae. El beneficiază de cel mai ieftin gaz adus din Rusia pentru că intermediarul, compania Imex Oil, vinde la preţ mai scăzut dec^t Wintershall, celălalt comerciant de gaze ruseşti în Rom^nia. Imex Oil este deţinută de rusul Vitali Matsistky, proprietarul Alro Slatina. Afacerea cu gaz dintre Matsitsky şi Niculae nu e singura, pentru că în urmă cu doi ani cei doi s-au asociat, prin Alro şi Interagro, pentru construcţia unei centrale electrice de 1.000 MW în apropiere de Tr. Severin. Criza economică a am^nat proiectul.


"E o prostie. Galaxy nu are nicio datorie la stat.  În 2004 au fost şterse datoriile SNTR şi Bruxelles-ul a recunoscut toate ajutoarele de stat acordate înainte de 1 ianuarie 2007, data aderării. âştia de la ANAF nu au mai luat în considerare legea din 2004 pentru că nu a fost aprobată de Consiliul Concurenţei"
Ioan Niculae, proprietar Galaxy Tobacco


AL DOILEA MARE RESTANŢIER PRIVAT
Una din surpizele din topul celor mai mari restanţieri la bugetul statului este prezenţa companiei Sasquatch Impex, cu o datorie de 305 milioane de lei. Firma este deţinută de cetăţeanul rom^n Gabriel Epure şi are activităţi în comerţ. Conform datelor ANAF, Epure este al doilea mare datornic la stat care vine din mediul privat. P^nă la închiderea ediţiei, proprietarul Sasquatch nu a putut fi contactat.

Datoriile companiilor deţinute de Ioan Niculae la bugetulele statului (lei)        

Citiţi articolul integral pe financiarul.com

×
Subiecte în articol: economic