Avem obiceiul ca şi o depreciere de doi bani, şi la propriu şi la figurat, să fie trecută la capitolul recorduri, alarmă, apocalipsă şi tot ce vrei, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.
El crede că piaţa valutară reprezintă „probabil, cel mai vizibil barometru al existenţei unor dezechilibre fundamentale, precum deficitul de cont curent”, dar şi „al schimbării de sentiment, al percepţiei”, inclusiv din cauza unor factori emoţionali.
„Noi la banca centrală ne menţinem opinia că o corecţie a deficitului extern, necesară, când se va întâmpla, nu se va putea face doar prin deprecierea cursului de schimb”, a spus şeful BNR.
În opinia acestuia, deprecierea, mai ales „la nivelele moderate”, consemnate în ultimii ani, „de 2% şi ceva anul acesta şi de 3-5% în ultimii trei-patru ani”, are mai degrabă „rolul de a tempera presiunile de pe piaţă”, de a evita „formarea sau alimentarea altor dezechilibre” şi a duce competitivitatea „la un nivel acceptabil, în condiţiile în care au crescut toţi factorii de producţie”.