x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Isărescu: BNR va face tot posibilul să aducă dobânzile la creditele în lei aproape de cele în valută

Isărescu: BNR va face tot posibilul să aducă dobânzile la creditele în lei aproape de cele în valută

07 Aug 2013   •   14:14
Isărescu: BNR va face tot posibilul să aducă dobânzile la creditele în lei aproape de cele în valută
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

BNR va face tot posibilul, prin instrumentele pe care le are la dispoziţie, ca dobânzile la creditele în lei să ajungă cât mai aproape de cele la împrumuturile în valută, astfel încât clienţii să prefere finanţarea în lei, fără riscul cursului valutar, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, informează mediafax.ro.

"Noi vom face tot ce este posibil, prin reducerea dobânzii de politică monetară, prin asigurarea lichidităţii pe piaţă, prin îngustarea coridorului de variaţie a dobânzilor de pe piaţa monetară să venim cu dobânzile la lei în apropierea dobânzilor în valută", a afirmat miercuri Isărescu, într-o conferinţă de presă.

El a arătat că împrumuturile imobiliare în lei, deşi presupun rate cu 30% mai mari decât cele în valută, sunt mai avantajoase pentru client întrucât împrumutul în valută are, pe lângă costul vizibil, şi unul invizibil, dat de fluctuaţia cursului valutar.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis, luni, să reducă rata dobânzii de politică monetară, de la 5% la nivelul minim record de 4,5% pe an, mai mult decât se aşteptau analiştii financiar bancari, care anticipau o scădere la 4,75%.

Isărescu a declarat luni că decizia de reducere a ratei dobânzii de politică monetară a fost una "normală" şi speră ca aceasta să se reflecte în scăderea ratelor la creditele în lei într-o perioadă cât mai scurtă, poate chiar din septembrie.

La începutul lunii iulie, BNR a redus dobânda cheie de la 5,25% pe an la 5%. 

×