x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Italia aprobă un pachet de 35 de miliarde de euro pentru sprijinirea economiei în 2023

Italia aprobă un pachet de 35 de miliarde de euro pentru sprijinirea economiei în 2023

22 Noi 2022   •   13:09
Italia aprobă un pachet de 35 de miliarde de euro pentru sprijinirea economiei în 2023
Sursa foto: Hepta

Autoritățile de la Roma au alcătuit un pachet de circa 35 de miliarde de euro pentru sprijinirea economiei în 2023. Acesta vizează reducerea facturilor la energie și a impozitelor pe salarii, scrie Reuters.

Guvernul Giorgia Meloni vrea să finanțeze pachetul prin majorarea deficitului bugetar la 4,5% din PIB anul viitor, de la 3,4% în prezent, și să crească taxa excepțională pe profiturile companiilor din energie. 

Condițiile din programul de reducere a sărăciei pentru șomeri vor fi însăprite. Persoanele apte de muncă vor geneficia de program maximum 8 luni iar din 2024 se renunță la program. 
Totodată, vor fi alocați peste 21 de miliarde de euro în 2023 pentru facturile la gaze și electricitate ale companiilor și gospodăriilor. 
Pentru majorări salariale se acordă 4,2 miliarde de euro destinați reducerii impoziltelor pentru angajații cu venituri mici. 
Stimulentele fiscale sunt acordate firmelor care fac angajări pe termen nedeterminat pentru femeile sub 36 de ani și beneficiarii programului de reducere a sărăciei pentru şomeri.

TVA se reduce la 5%, comparativ cu 10%, pentru unele bunuri esențiale. 

Vârsta de pensionare se reduce condiționat din 2023, la 62 de ani dacă au fost plătite contribuții cel puțin 41 d e ani, față de 64 de ani în prezent și contribuții timp de 38 de ani. 

Prognozele arată că economia Italiei va crește cu doar 0,6% în 2023, după un avans de 3,7% în acest an. 




 

×
Subiecte în articol: italia masuri de sprijin economie