x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Jaf la Ministerul Economiei: cheltuieli ilegale de milioane de lei

Jaf la Ministerul Economiei: cheltuieli ilegale de milioane de lei

de Daniel Ionaşcu    |    25 Sep 2012   •   17:57
Jaf la Ministerul Economiei: cheltuieli ilegale de milioane de lei

Sporuri vatamatoare, lucrari subcontractate, benzina, telefoane si servicii platite aiurea. Acestea sunt doar cateva dintre neregulile constatate de un control al Curtii de Conturi la Centrul Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine (CRPCIS), potrivit unui comunicat al ministerului Economiei.

Raportul Curtii de Conturi a scos la iveala efectuarea de cheltuieli de personal fara baza legala, in suma de 180.642 lei, prin acordarea nelegala a sporului pentru conditii vatamatoare si a altor plati din fonduri publice, in suma de 3,123 milioane lei, pentru servicii subcontractate, in alte conditii decat cele stabilite prin Normele de atribuire a contractului de organizare.

De asemenea, institutia a angajat la plata 1,879 milioane de lei pentru servicii privind participarea la un targ international, peste nivelul celor stabilite in Caietul de sarcini, in conditiile in care nu s-a facut dovada eficientei participarii, prin incheierea pentru firmele participante a unor contracte in valoare de minimum 3 milioane dolari.

In final, societatile care trebuiau sa organizeze targurile au subcontractat catre diversi agenti economici parti din contracte, fara a se specifica in contract care sunt acestea.

In 2011, CRPCIS a efectuat cheltuieli fara baza legala, in suma de 77.776 lei, pentru participarea in mod nelegal a doua entitati la targuri internationale cu finantare de la bugetul de stat, precum si a 247.583,92 lei pentru participarea la targuri si expozitii a unor agenti economici care nu indeplineau conditiile de eligibilitate.

Cheltuieli fara numar

Potrivit rezultatelor auditarii contului de executie a bugetului de stat pe 2011, CRPCIS a incheiat angajamente legale peste valoarea angajamentelor bugetare cu suma de 2,382 milioane lei, precum si peste valoarea creditelor bugetare aprobate cu 1,323 milioane lei.

Au fost constatate depasiri la mai multe articole bugetare precum "Carburanti si lubrifianti", "Posta, telecomunicatii, radio, tv internet", "Alte bunuri si servicii pentru intretinere si functionare", "Alte cheltuieli cu bunuri si servicii". Au fost efectuate cheltuieli fara baza legala, in suma de 122.461,4 lei, prin acceptarea inchirierii spatiului la targuri internationale, in alte conditii decat cele stabilite prin Caietele de sarcini, de la o firma care nu avea calitatea de organizator extern al evenimentului.

Potrivit auditului, institutia a acceptat la plata bunuri si servicii care nu au fost stabilite prin Caietele de sarcini si care nici nu au fost puse la dispozitia operatorilor economici, valoarea estimata a abaterii fiind de 10.242,26 lei.


×