x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Jianu: Pe lângă investiții, trebuie stimulat și consumul. Fiecare vienez a primit 50 de euro să-i cheltuiască la terase

Jianu: Pe lângă investiții, trebuie stimulat și consumul. Fiecare vienez a primit 50 de euro să-i cheltuiască la terase

26 Iun 2020   •   12:50
Jianu: Pe lângă investiții, trebuie stimulat și consumul. Fiecare vienez a primit 50 de euro să-i cheltuiască la terase
Sursa foto: CatEyePerspective/Getty Images/iStockphoto

România nu are nevoie doar de susținerea invetițiilor, ci și de stimularea consumului, potrivit preşedintelui Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu. Acesta subliniază faptul că deși terasele s-au deschis, oamenii nu sunt pregătiți să cheltuie bani. 

"Pe lângă stimularea investiţiilor, noi considerăm că trebuie stimulat şi consumul, pentru că în această perioadă s-au schimbat foarte multe comportamente. Nu e de ajuns să spunem că, de mâine, deschidem terasele, iar terasele vor fi pline.

Un exemplu este cel al municipalităţii din Viena care a dat 50 de euro fiecărui vienez să-i folosească la terasele şi restaurantele din Viena. Eu nu cred că nu-şi permiteau vienezii 50 de euro, dar a fost o măsură de a stimula şi a relua nişte obiceiuri.

Lucrurile astea trebuie să le facem şi noi, nu e de ajuns să facem investiţii, pentru că întreprinderile mici şi mijlocii vor face investiţii şi vor produce pentru consumatorul care nu mai cumpără maşini, care nu mai consumă casnic la acelaşi nivel.

Trebuie să fim foarte atenţi în a echilibra toate aceste lucruri, nu a spune că susţinem numai investiţiile, şi nu reluarea consumului. Noi am venit cu o serie de propuneri de măsuri. De exemplu, voucherele de consum, care este un produs ce se foloseşte în SUA, vouchere care ajung la oamenii care şi-au pierdut locurile de muncă, sunt în şomaj şi care prin folosire fie în turism, fie în consumul casnic sprijină şi întreprinderile mici şi mijlocii şi reluarea acestui motor economic", a afirmat Jianu.

Renunțarea la 467.000 de contracte de muncă în România reprezintă primul element care arată venirea crizei.

"Revenirea economică nu va fi într-o perioadă scurtă de timp.

În primul sondaj pe care l-am făcut, undeva în luna aprilie, întreprinderile mici şi mijlocii spuneau că vor reveni la nivelul cifrei de afaceri anterior crizei în medie într-un an de zile, că au nevoie între 6 şi 12 luni pentru a reintegra la nivelul anterior personalul pe care îl aveau. Dacă ne uităm pe cifre, vedem de exemplu că s-au închis 467.000 de contracte de muncă.

Atenţie, contracte de muncă, nu locuri de muncă, pentru că sunt mult mai puţine persoane, de tip part-time, persoane cu mai multe contracte pe un singur nume. Acesta este primul element care arată venirea crizei, pentru că angajatorii se dispensează în primul rând de aceste contracte - part-time sau pe perioadă determinată.

Cu cât intervenim mai rapid în economie, cu atât consecinţele sunt mai mici şi putem controla această revenire economică. I-am spus asta prim ministrului, i-am spus preşedintelui României că va fi mai uşor să recâştigi competenţe pentru firme, competitivitate, e mai uşor să reintegrezi personalul decât să o iei de la zero cu companii închise, cu şomeri foarte mulţi ş.a.m.d", a explicat acesta.

Deşi Guvernul vrea să acorde un miliard de euro pentruIMM-uri, acţiunile de sprijinire a acestora nu au fost puse în practică.

"Pe noi ne interesează ca sumele de care vorbeşte Guvernul, acel miliard de euro care au fost identificaţi în această perioadă 2014 - 2020, să ajungă imediat la întreprinderile mici şi mijlocii. Vorbim deja de două luni de zile şi nu vedem acţiunile puse în practică. De aceea spun că timing-ul e foarte important. Ar trebui găsite soluţii", susține Jianu.

Repornirea economiei României, soluţii imediate la problemele momentului şi programul guvernamental vs propunerile mediului de afaceri sunt câteva dintre temele dezbaterii online "Upgrade Romania - Investiţiile, motorul de pornire a economiei".

×