x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Kraft Foods - Investigatie la ciocolata

Kraft Foods - Investigatie la ciocolata

13 Aug 2004   •   00:00

Consiliul Concurentei deruleaza o investigatie privind posibila incalcare a Legii concurentei de catre compania Kraft Foods Romania SRL.

CATALIN BUDESCU

DISPENSA. Aceasta societate a solicitat Consiliului Concurentei o dispensa privind distributia exclusiva a dulciurilor si produselor de cafea pe intreg teritoriul Romaniei, pentru care a incheiat contracte cu mai multi agenti economici. Obiectul investigatiei, declansata ca urmare a solicitarii de dispensa de catre societatea comerciala Kraft, il constituie cantarirea efectelor acestor contracte asupra mediului concurential pe piata dulciurilor si produselor de cafea. Actiunea este intreprinsa de catre Consiliul Concurentei pe linia supravegherii mediului de afaceri. Legea concurentei exemplifica acte si fapte de natura a fi considerate practici anticoncurentiale care, daca sunt dovedite, constituie contraventii si se sanctioneaza corespunzator.

In anul 1997 compania Kraft Jacobs Suchard Romania SA Brasov si distribuitorii sai au fost sanctionati pentru incalcarea Legii concurentei prin incheierea de contracte de distributie exclusiva pentru produse zaharoase, fara ca acestea sa fi fost notificate si sa aiba acceptul Consiliului Concurentei, asa cum prevedea legea la acea data.

RECIDIVA. Exista posibilitatea ca unele acorduri, intelegeri sau contracte sa fie exceptate de la o interdictie stabilita prin lege, chiar in situatia in care contin clauze de natura a afecta mediul concurential, dar care creeaza efecte pozitive suficiente, cum ar fi pretul mai mic, garantarea calitatii etc. Agentii economici pot solicita Consiliului Concurentei o dispensa de la aplicarea interdictiei prevazute de lege, daca dovedesc indeplinirea tuturor conditiilor de exceptare prevazute de legislatia in vigoare.

×
Subiecte în articol: economic