x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Legea bugetului modificată de criză

Legea bugetului modificată de criză

18 Noi 2008   •   00:00

Guvernul va trimite Parlamentului un proiect de modificare a proiectului de buget pentru 2009, cu solicitarea de suplimentare a fondurilor pentru unele dintre măsurile incluse în planul guvernamental de sprijinire a economiei, precum acordarea sumei de 1.000 euro pentru firme care angajează şomeri.



Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Daniel Chiţoiu, a precizat, ieri, că o parte dintre facilităţile fiscale incluse în planul guvernamental vor fi introduse prin ordonanţe de urgenţă de modificare a Codului de Procedură Fiscală şi a Codului Fiscal, cu termen de intrare în vigoare la 1 ianuarie 2009. Printre măsurile care vor fi introduse prin ordonanţe de urgenţă sunt anularea impozitelor pentru dividende investite în firmă, reducerea impozitului de plătit în cazul persoanelor care achită taxele bugetare la termen, reducerea contribuţiilor de asigurări sociale.

"Celelalte măsuri propuse prin pachet vor face parte dintr-un document care va fi transmis către Parlament pentru modificarea proiectului de buget, legat atât de suplimentarea fondurilor pentru ajutorul de stat cu circa trei miliarde de euro, dintre care un miliard de euro pentru 2009, de alocarea sumei de 500 milioane euro pentru programul Fermierul, de acordarea unei sume de 1.000 euro pentru crearea unui nou loc de muncă, de programul de locuinţe sociale", a spus Chiţoiu.

Proiectul de buget pentru 2009 a fost aprobat de Guvern în luna octombrie, fără ca până în prezent să fie obţinut avizul Parlamentului.

FINANŢARE. El a susţinut că fondurile totale pentru aplicarea planului economic guvernamental, estimate la zece miliarde euro, vor fi asigurate din crearea de noi locuri de muncă şi încasarea unor venituri suplimentare la bugetul general consolidat.

"Impactul estimat de noi în primă fază este o creştere de 1,8% ca pondere în PIB a veniturilor bugetare, la care se adaugă surse de finanţare atât din fonduri europene, de la Banca Europeană de Investiţii, de aproximativ 15 miliarde euro pentru 2008-2009. Cei 1,8% reprezintă, în medie pe an, cam 2,2-2,4 miliarde de euro, ţinând cont că produsul intern brut pentru 2009 este undeva în jur de 140-150 miliarde euro, urmând ca în fiecare an să crească până la nivelul de 200 miliarde euro", a spus şeful ANAF. El a susţinut că nu vor fi majorate taxele pentru susţinerea acestor măsuri.


FACILITĂŢI. Valoarea impozitelor datorate de contribuabili va fi redusă cu cinci puncte procentuale, de la începutul anului viitor, dacă taxele bugetare vor fi achitate cu cel puţin zece zile înainte de termenul de plată, a precizat Chiţoiu.

El a precizat că facilitatea va fi introdusă de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului de Procedură Fiscală.

"Această măsură este reducerea cu cinci puncte procentuale a valorii impozitelor şi taxelor datorate de contribuabili, atât persoane fizice autorizate, cât şi persoane juridice, pentru plata cu cel puţin 10 zile înainte de termenele de plată", a spus Chiţoiu.

Şeful Executivului a prezentat, ieri, la Guvern un plan pentru sprijinirea economiei gândit pe parcursul a patru ani, în valoare totală de zece miliarde euro, şi care prevede o serie de facilităţi fiscale, printre care acordarea unui "bonul fiscal" persoanelor care achită la termen impozitele.

El a cerut, luni, miniştrilor responsabili să pregătească proiectele de acte normative prin care să fie aprobate măsurile conţinute în planul guvernamental privind sprijinirea economiei, documente care să fie discutate începând cu şedinţa din această săptămână a Executivului.

Participanţi la discuţia de la Guvern pe tema planului economic i-au amintit însă premierului Tăriceanu că persoanele care plătesc la termen taxele locale beneficiază deja de reducerea sumei care trebuie achitată şi au explicat că "bonusul fiscal" propus de Guvern se poate suprapune cu această facilitate.

Legislaţia în vigoare prevede o reducere de 10% a sumei care trebuie plătită în cazul persoanelor care achită integral, până la 31 martie, impozitele pe case, terenuri şi maşini. în Bucureşti, reducerea este de 7% din sumă.

×
Subiecte în articol: economic miliarde