x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Legea pensiilor, greu de aplicat

Legea pensiilor, greu de aplicat

02 Feb 2005   •   00:00

Reprezentantii Asociatiei Pensiilor Administrative din Romania (APAPR) au solicitat modificarea legislatiei privind pensiile administrate privat si pensiile ocupationale, considerand ca prevederile celor doua legi sunt lacunare si inaplicabile.

"In forma actuala, legislatia genereaza birocratie si nu business, pentru ca statul ofera garantii pe care companiile de asigurari nu le pot oferi", a declarat presedintele APAPR, Tudor Moldovan.

DIFICULTATI. Potrivit presedintelui APAPR, unii angajati nu sunt stimulati sa economiseasca pentru pensii, intrucat legea privind pensiile ocupationale ofera deductibilitatea anuala de 200 de euro din impozit numai participantilor la sistem.

SCHIMBARI. Ministerul Muncii va inainta Parlamentului, pana in luna martie, proiecte de modificare a Codului Muncii si a sistemelor public si privat de pensii, variantele revizuite urmand sa fie finalizate pana in vara, a afirmat Mihai Seitan, presedinte al Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). El crede ca sistemul de pensii romanesc este atipic, pentru ca include si alte plati, cum ar fi concediul pentru ingrijirea copilului pana la doi ani. Presedintele CNPAS intentioneaza sa degreveze sistemul de pensii, stabilind o legatura stransa intre sumele cu care contribuie cetatenii si cea ce primesc, una dintre masuri fiind transferarea obligatiilor de plata pentru concediile medicale pentru ingrijirea copilului catre bugetul de stat.

×
Subiecte în articol: economic