x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Legea salarizarii unice: de ce Guvernul Boc nu poate ce pot elveţienii

Legea salarizarii unice: de ce Guvernul Boc nu poate ce pot elveţienii

16 Sep 2009   •   00:00

A reuşit oare cineva sa citeasca de la cap la coadă legea cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice? Mă îndoiesc sincer că au reuşit să o lectureze chiar cei care au conceput-o... De ce oare românii au obiceiul de face să fie atât de complicate lucruri în esenţă atât de simple?

Poate pentru că, în complicăciunea lor, legile devin neinteligibile şi cetăţeanul, pierdut în jungla coeficienţilor, e nevoit să înghită orice explicaţie savantă şi să se se ploconeastă mai departe în faţa Dumnezeului birocraţiei.

Cum ziceam, Guvernul Boc a avut şi a ratat şansa de a face o lege a salarizarii simplă şi cu înţeles. Era destul să dea un copy-paste după grila de salarizare a Confederaţiei Elveţiene. Care prevede doar 38 de clase de salarizare şi doar doua sporuri (de noapte şi pentru copii). Salariul maxim e doar de opt ori mai mare decât cel minim. E drept, cel minim e de vreo 4.500 franci elveţieni. (V.Z)

Vă recomandăm o lectură care merită şi cu siguranţă că nu oboseşte, că are doar trei pagini cu tot cu contribuţiile la asigurările sociale.- format pdf


Sursa: www.vpodbern.ch

×
Subiecte în articol: economic