La opt luni după cel mai mare faliment al tuturor timpurilor, banca de investiţii Lehman Brothers se reinventează. Compania vrea să-şi adune toate activele prea toxice pentru ca alte instituţii să le cumpere şi să realizeze o nouă societate.
Cum Lehman are încă de plătit creditorilor 200 de miliarde de dolari, noua unitate va deveni independentă la începutul lui 2010 şi va fi listată la bursă mai târziu. Valoarea acestor active la nivelul pieţei este văzută acum de specialiştii Lehman la 45 de miliarde de dolari, mai puţin de jumătate faţă de luna septembrie, când banca de investiţii s-a prăbuşit, relatează Wall Street Journal.
Oameni din iteriorul Lehman numesc această unitate Lamco, prescurtatea de la Legacy Asset Management Co, însă nu s-a hotărât dacă acest nume va fi folosit când firma va deveni independentă.
"Acesta este un pod peste timp. Piaţa de azi este o aberaţie. Nu credem că va rămâne aşa", spune Bryan Marsal, directorul restructurării Lehman şi director executiv la firma de consultanţă Alvarez&Marsal. Executivii nu vor numai ca noua companie să managerieze pur şi simplu activele, ci şi să fie activă pe piaţă, inclusiv în cumpărarea de active pe care alte bănci le vor vinde prin programul public-privat al autorităţilor americane.
Creditorii Lehman, care mai au de recuperat 200 de miliarde de dolari, vor fi acţionari ai noii companii, iar profiturile sale vor deveni dividende către aceştia în contul datoriilor. Creditorii-acţionari pot să vândă ulterior acţiunile. Angajaţii Lehman ar putea primi şi ei o cotă parte de acţiuni. Lehman are acum 11 miliarde de dolari drept lichidităţi, spre deosebire de 200 de milioane de dolari la momentul declarării falimentului.
Lamco are trei divizii: imobiliară, bancară şi fonduri private de investiţii. Are 2.300 de angajaţi. Imobiliarele sunt evaluate la 20 de miliarde de dolari, partea bancară deţine 13 miliarde de dolari creanţe ale altor bănci, iar divizia de fonduri private are active de 12 miliarde de dolari.
Mai există separat şi produse derivative, evaluate la 36 de miliarde de dolari în septembrie 2008, dar a căror valoare s-a redus drastic.
Citește pe Antena3.ro