x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Lemn, mai scump cu 60%

Lemn, mai scump cu 60%

11 Ian 2005   •   00:00

Preturile de adjudecare a masei lemnoase au crescut, la licitatiile din noiembrie-decembrie 2004, cu circa 60% comparativ cu 2003, dupa majorarea preturilor de pornire de catre Regia Nationala a Padurilor - Romsilva (RNP).

"Aceasta scumpire, dublata de lipsa lemnului pentru industriile prelucratoare, va atrage inevitabil majorarea preturilor la toate produsele pe baza de lemn, care se va reflecta in cursul anului 2005", avertizeaza patronatele. Majorarea preturilor la masa lemnoasa genereaza dificultati majore firmelor care activeaza in domeniu, care au inregistrat, anul trecut, pierderi provocate de majorarea pretului la PAL, variatia cursului leu - euro si lipsa materiei prime, se arata in comunicat.

DEFICIT. "Pentru prima data, 40% din masa lemnoasa ofertata nu a fost solicitata de cumparatori, din cauza preturilor exagerate pentru piata interna si a amplasarii parcelelor de padure in zone greu accesibile cu drumuri forestiere neintretinute, ceea ce va crea o criza de produse de lemn pentru industriile prelucratoare", spun reprezentantii patronatelor. (Florina Zainescu)

REACTIE
RNP spune ca patronatele urmaresc, de fapt, "majorarea nejustificata a pretului mobilei si a celorlalte produse din lemn, pe fondul mentinerii unui pret scazut al lemnului". Pretul de vanzare la licitatie al masei lemnoase este cel oferit de agentul economic castigator, deci nu este stabilit de RNP. Pretul de pornire la licitatii se stabileste cu avizul Ministerului Finantelor. RNP spune ca "lemnul ramas din 2004 va fi oferit la noi licitatii sau va fi exploatat (...), fiind scos la licitatie".

×
Subiecte în articol: economic