x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Leul a avut o saptamana linistita

Leul a avut o saptamana linistita

13 Mar 2004   •   00:00

Leul a incheiat saptamana aceasta cu 59 de unitati mai slab decat euro si cu 111 mai puternic decat dolarul american, in raport cu sfarsitul saptamanii trecute, marcandu-si stabilitatea cel putin in relatia cu moneda europeana.

Cursurile medii calculate de Banca Nationala in functie de piata de ieri au fost de 32.589 lei pentru un dolar si de 39.946 lei pentru un euro.

De la inceputul anului insa, in timp ce fata de dolar leul a pierdut numai 31 de unitati (o scadere de 0,1%), fata de euro a crescut cu 1.306 unitati (+3,17%), urmarind astfel evolutia descendenta a monedei europene fata de dolar pe pietele mondiale. Ieri, la ora 14:00, cotatia euro/dolar era de 1,2227 si se afla de la inceputul zilei pe o tendinta descrescatoare, din cauza suspiciunilor privind incetinirea cresterii economiei europene, in urma atentatelor din Spania.

Pe piata romaneasca, saptamana trecuta, Banca Nationala a trebuit sa intervina cel putin o data, cumparand euro pentru a sustine cursul acestuia impotriva accentuarii unei aprecieri (cresteri) a leului, ne-a declarat dealerul unei banci comerciale straine. Aprecierea leului defavorizeaza exportatorii, care isi vad diminuate incasarile (transformate in lei) din comertul exterior. (Adrian N. Ionescu)

×
Subiecte în articol: economic