x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie LEUL ÎN PICAJ - Criza a ajuns în România

LEUL ÎN PICAJ - Criza a ajuns în România

de Daniela Ivan    |    07 Oct 2008   •   00:00
LEUL ÎN PICAJ - Criza a ajuns în România

Criza financiară din Europa a lovit şi România. Leul s-a prăbuşit şi a pierdut 10% în ultima lună. Ieri, la casele de schimb un euro se cumpăra cu peste 4 lei, iar BNR a stabilit cursul la 3,9410 lei/euro.



Criza financiară din Europa a lovit şi România. Leul s-a prăbuşit şi a pierdut 10% în ultima lună. Ieri, la casele de schimb un euro se cumpăra cu peste 4 lei, iar BNR a stabilit cursul la 3,9410 lei/euro.

În patru zile, leul a pierdut peste 20 de bani (2.000 de lei vechi) sub presiunea investitorilor care şi-au retras banii din România. Banca Naţională a României (BNR) a calculat ieri un curs de 3,9410 lei/euro, însă la casele de schimb un euro se cumpăra şi cu 4,39 lei. Slăbirea leului ne afectează pe toţi pentru că vom plăti mai mult pentru fiecare produs importat din Uniunea Europeană, pentru fiecare factură de telefonie mobilă, pentru fiecare sejur pe care-l vom petrece în ţările comunitare, pentru fiecare autoturism străin pe care-l cumpărăm.  Însă, cei mai  loviţi  sunt cei care au credite la bancă în euro sau franci elveţieni, care stau într-o lucuinţă închiriată sau care au alte împrumuturi în euro.

Datorii mai scumpe

O persoană care are un împrumut imobiliar de 30.000 de euro şi o rată de 350 de euro plătea până vineri 1.302 de lei (la un curs de 3,72 lei/euro). Ieri, pentru aceiaşi rată a plătit 1.405,25, dacă a schimbat leii la un curs de 4,0150 lei/euro. Deci, a pierdut 103,4 lei numai din diferenţa de curs valutar. Foarte afectaţi sunt şi chiriaşii, având în vedere că la noi apartamentele se închiriază în euro. Cine are o chirie de 250 de euro va plăti în această lună cu 75 de lei mai mult decât luna trecută, când un euro se cumpăra cu 3,7 lei. Vestea proastă vine de la analiştii economici care cred că leul va continua să se deprecieze în raport cu euro, chiar dacă BNR va interveni pe piaţa interbancară pentru susţinerea monedei naţionale. În scenariul cel mai pesimist, leul va ajunge la 4,2 lei/euro, peste nivelul istoric de 4,14 lei/euro atins în ianuarie 2004. "Până la finele anului, este posibil să vedem euro cotat la peste 4 lei, poate chiar la 4,2 lei. Nu ştiu în ce măsură banca centrală ar putea să protejeze nivelul psihologic de 4 lei/euro. Tendinţa de depreciere a leului va domina piaţa, pentru că sentimentul pentru moneda naţională rămâne negativ şi nu vor exista veşti pozitive", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank, citat de Mediafax.

Imobiliarul scade

Foarte puţine persoane se mai încumetă să cumpere o casă cu credit în condiţiile în care moneda naţională dă semne de slăbiciune, iar criza internaţională a lovit puternic clienţii băncilor din Spania, Anglia, Islanda, SUA. "Dacă va continua situaţia asta, va trebui în cele din urmă să vând sau să fac cadou băncii apartamentul", spune Francisco Gonzalez, din Madrid, care are acum două locuri de muncă pentru a-şi putea acoperi rata la apartament şi cheltuielile, relateaza AFP. El a explicat că a cumpărat în anul 2005 un apartament de 40 de metri pătrati în Madrid al cărui rată a crescut de la 840 de euro la 1.300 în ultimii trei ani. Primele semne se simt şi în România. Pe site-urile care se ocupă cu tranzacţii imobiliare, s-au publicat deja anunţuri de predare contract pentru locuinţele noi. Oamenii vor să-şi recupereze doar banii daţi ca avans şi să predea contractul. Însă, cine va mai fi interesat să-l preia?

Falimente

Multe agenţii imobiliare mici şi-au închis porţile încă din vară, ca urmare a blocajului de pe piaţa imobiliară. Însă, acum există riscul ca şi dezvoltatorii mai mici să fie aibă probleme. Câteva mii de firme care desfaşoară activităţi în domeniul imobiliar vor fi nevoite, în perioada următoare, să-şi suspende activitatea, fie să-şi declare insolvenţa sau să se regrupeze pentru a putea rezista în actualele condiţii ale crizei financiare mondiale.

Ce mai poate face BNR

Dacă BNR nu intervine leul ar putea să o ia la vale pe tobogan şi nimeni nu ştie unde s-ar putea opri. Din această cauză, majoritatea economiştilor consideră că BNR va interveni în cursul acestei săptămăni pentru a susuţine leul, inflaţia şi chiar pentru a preveni o posibilă criză a sectorului bancar. "BNR are multe de pierdut dacă cursul euro/leu creşte substanţial peste nivelul psihologic de 4%. Prin urmare, este probabil ca banca să intervină pe piaţă, posibil deja săptămâna aceasta", a declarat Miroslav Plojhar, analist la JP Morgan.
Caseta 2

În urmă cu 4 ani

Cursul afişat ieri de BNR nu a mai fost atins din data de 29 decembrie 2004. Însă atunci, realitatea economică din România şi din lume era cu totul alta. Economia mondială nu era afectată de criză, dinpotrivă era o perioadă de efervescenţă economică în care sectorele bancare şi al construcţiilor erau într-o mare expanasiune. România trecuse de procesul electoral în urma căruia preşedintele Băsescu l-a înlocuit pe preşedintele Iliescu, iar Premierul Tăriceanu prelua ştafeta de la Adrian Năstase. Cursul leului înregistra o tendinţă generală de apreciere, întrruptă uşor de venirea sărbătorilor de iarnă şi de remiterile de valută de la românii din străinătate. Atunci, agenţii imobiliari nu mai pridideau să facă faţă cererilor venite de la clienţii care doreau să cumpere locuinţe şi terenuri. La orice preţ, pentru că acestea se majorau de la o zi la alta. A fost perioada în care cei care au avut ceva economii  au făcut bani buni din imobiliar.

×
Subiecte în articol: economic leul romania lei/euro