x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Leul s-a întărit după ce Fitch ne-a îmbunătăţit ratingul

Leul s-a întărit după ce Fitch ne-a îmbunătăţit ratingul

de Daniela Ivan    |    04 Iul 2011   •   14:47

Romania a intrat in categoria statelor recomandate pentru investitii dupa ce agentia de evaluare financiara Fitch a imbunatatit ratingul pentru credite pe termen lung in valuta al Romaniei de la "BB+" la "BBB-", cu perspectiva stabila. Moody's are, de asemenea, pentru Romania rating recomandat pentru investitii, respectiv "Baa3", in timp ce Standard & Poor's este singura dintre cele trei mari agentii care evalueaza Romania in categoria nerecomandata investitiilor. "Imbunatatirea reflecta progresul Romaniei in recuperarea dupa efectele crizei financiare, evidenta intr-o reluare a cresterii economice, rezultate bune in zona exporturilor, reducerea deficitului de cont curent si a deficitului bugetar ", a afirmat Ed Parker, seful diviziei Fitch pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa.

Leul s-a intarit imediat dupa anuntul Fitch si cursul a coborat sub 4,2 lei/euro. In jurul orei 16:50, euro era schimbat pentru 4,1950 - 4,1980 lei pe piata interbancara, cu circa 4,5 bani sub nivelul de vineri, cand operatiunile se perfectau la 4,2400 - 4,2410 lei/euro.

In debut, bancile cotau euro la 4,2300 - 4,2330 lei, iar paritatea a coborat treptat pe parcursul sesiunii.

Pe de alta parte, analistii XTB considera ca leul nu scapa atat de usor de influenta crizei din Grecia. "Presiunea de depreciere a leului poate continua in lipsa unei solutionari rapide a situatiei din Grecia, cu un efect vizibil asupra cotatiei euro, si amplificat in ceea ce priveste francul elvetian', a spus directorul general al XTB Romania, Victor Safta.

×