x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Licitaţia cu dedicaţie, contestată la Guvern

Licitaţia cu dedicaţie, contestată la Guvern

de Gabriela Mladin    |    27 Iul 2007   •   00:00
Licitaţia cu dedicaţie, contestată la Guvern

O afacere de sute de milioane de euro a ajuns pe măna suedezilor de la Alstom in urma unei licitaţii organizate la Rovinari. Consorţiul Insigma a contestat rezultatele licitaţiei pentru că oferta depusă de acesta era mai ieftină cu aproape 30 de milioane de euro.

Rovinari - oferta căştigătoare este cu aproape 30 de milioane € mai scumpă

O afacere de sute de milioane de euro a ajuns pe măna suedezilor de la Alstom in urma unei licitaţii organizate la Rovinari. Consorţiul Insigma a contestat rezultatele licitaţiei pentru că oferta depusă de acesta era mai ieftină cu aproape 30 de milioane de euro.

Consorţiul Insigma, format din Insigma Technology Co. Ltd. China şi Idreco Italia, cel care s-a "luptat" pentru căştigarea staţiei de desulfurare la Complexul Energetic Rovinari, a decis să conteste rezultatul licitaţiei. Deoarece Complexul Rovinari a dat căştig de cauză ofertei depuse de suedezii de la Alstom, cu toate că preţul total al lucrării era substanţial mai mare decăt al contracandidaţilor, chinezii şi italienii din consorţiul Insigma au depus o plăngere la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. La 21 februarie 2007 a avut loc la Rovinari licitaţia la care s-au prezentat cinci firme unite in două consorţii. La primul consorţiu, numit Alstom Power, s-au asociat Alstom Power Italia, Alstom Power Suedia şi SAEM Energomontaj Romănia. Pentru cel de-al doilea consorţiu, numit Insigma, s-au asociat Insigma Technology Co. Ltd. China şi Idreco Italia. Anunţul privind căştigătoarea lucrării a fost făcut de abia in iunie, motivaţia autorităţilor constănd in volumul mare de documente care au trebuit verificate. Analişti avizaţi susţin că membrii comisiei de licitaţie şi-au canalizat atenţia doar spre un singur ofertant, care trebuia să căştige cu orice preţ, chiar şi cel mai mare. Asta pentru că aşa ar fi primit ordin chiar de la ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. Evident, toţi neagă un asemenea amestec brutal/

Â

OFERTE. Firma Alstom a prezentat o ofertă de 162 de milioane de euro pentru realizarea instalaţiei de desulfurare, in timp ce consorţiul Insigma a venit cu o ofertă de 135 de milioane de euro. In final, comisia a ales firma cu cea mai scumpă ofertă. Explicaţia membrilor comisiei a fost aceea că firma Alstom a prezentat cheltuielile cele mai mici de exploatare, iar in şapte ani vor fi recuperate aproape 100 de milioane de euro.

Argumentaţia nu i-a convins insă pe reprezentanţii consorţiului din China şi Italia, şi săptămăna trecută au formulat contestaţie la licitaţie.

"Pe lăngă preţul pe care il contestă chinezii, aceştia mai spun că nu sunt reale costurile de exploatare declarate de contracandidata care a căştigat licitaţia. Noi insă am incheiat un contract cu firma prin care se obligă să plătească despăgubiri pentru 20 de ani dacă sumele nu sunt reale", a declarat directorul general al Complexului Energetic Rovinari, Laurenţiu Ciurel.

Acţiunea Insigma a blocat lucrările

Nemulţumirea cea mai mare a acestuia este că in perioada contestaţiei nu au putut trece la executarea lucrării şi că, astfel, se pierde timp care costă mult. "Există o lacună legislativă privind pierderile cu aceste contestaţii. Cred că ar fi bine ca cei care formulează plăngeri impotriva licitaţiilor să plătească o taxă şi, in acest fel, ar fi acoperite pierderile. De cănd sunt director am avut 26 de contestaţii la licitaţii, iar contestatarii nu au avut căştig de cauză", a mai spus directorul Complexului Energetic Rovinari. Complexul Energetic Rovinari negociază cu banca franceză Societe Generale contractarea unui credit de 80 de milioane de euro, pentru realizarea unor investiţii, discuţiile urmănd să fie finalizate in luna august. Dacă discuţiile cu banca franceză vor eşua, imprumutul ar putea fi contractat de la Raiffeisen Bank Viena. Ciurel susţine că in plăngerea depusă la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor Insigma ar fi invocat şi faptul că există un conflict de interese intre banca ce va finanţa proiectul şi firma care a căştigat licitaţia. "Nu ştiu dacă se pune problema vreunui conflict de interese in acest caz, insă asta au mai precizat in plăngere. In orice caz, este posibil ca banca să fie alta", a mai spus Ciurel.

Â

Termen

"Am fost anunţaţi că cei din Consorţiul Insigma au formulat o contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, o instituţie subordonată direct primului-ministru. In două-trei săptămăni trebuie soluţionată această plăngere. Pe lăngă preţul pe care il contestă chinezii, aceştia mai spun că nu sunt reale costurile de exploatare declarate de contracandidata care a căştigat licitaţia"

Laurenţiu Ciurel directorul general al Complexului Energetic Rovinari

×