x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Liviu Voinea: "Deficitul real al României acum este de peste 10%"

Liviu Voinea: "Deficitul real al României acum este de peste 10%"

de Daniel Ionaşcu    |    01 Aug 2011   •   12:29
Liviu Voinea: "Deficitul real al României acum este de peste 10%"

Romania ruleaza in fapt un deficit situat intre 10% sI 12% din produsul intern brut (PIB), daca adaugam sI deficitul cvasi-fiscal format din arieratele statului, pierderile companiilor detinute de stat, angajamentele public-private ce vor veni la plata sI deciziile castigate in justitie pana acum de profesori, doctori sI pensionari, a declarat pentru Jurnalul National Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicata (GEA).

“Problema e ca de la anul mare parte din acest deficit cvasi-fiscal va trebui adus la suprafata', a spus Voinea. Intrebat daca isi permite Romania acum o majorare cu 5% a salariilor din sectorul public, el a indicat ca “daca privim din perspectiva faptului ca trebuie sa reducem de la 10% la 3%, aceasta este nesustenabila, dar problema nu este in zona salariilor, ci a cheltuielilor cu bunurile sI serviciile sI chiar la o parte din investitii, fara valoare. E o frectie la un picior de lemn', a continuat Voinea.

Salariile castigate in instante de profesori sI medici, precum sI pensiile re-dobandite de militari totalizeaza 8 miliarde de lei, circa 2 miliarde de euro. Guvernul a decis amanarea platii acestora pentru anii viitori. De asemenea, arieratele companiilor de stat se ridica la 20 de miliarde de lei, circa 5% din PIB. La acestea se adauga datoriile neplatite de peste 90 de zile ale autoritatilor locale. Principalele companii de stat, ale caror pierderi vor fi incluse in deficitul de anul viitor sunt Termoelectrica, CFR Calatori sI CET-urile (centrale electro-termice -nr) care alimenteaza cu caldura sI apa calda marile orase. Pentru ca Romania sa ajunga la un deficit de 3% pe ESA (sistemul european-nr), ar insemna sa aiba un deficit strict de bani de 2,5-2,7%, a declarat ieri presedintele Traian Basescu. Asta inseamna ca pierderile companiilor de stat ce vor fi luate in calcul la realizarea deficitului insumeaza intre 300 sI 500 de milioane de euro.

Liviu Voinea a mai precizat ca recuperarea salariilor arata ca, de fapt, nu s-a facut o reforma structurala in finantele Romaniei. “De putut se poate orice in Romania, dar important e ce ne arata: ca taierea de 25% a salariilor bugetarilor nu a fost o reforma. Doar am castigat timp. Recuperarea oricum nu va fi completa, pentru ca salariile au fost mancate de inflatie, care a adunat 15% in 2010 sI 2011. SI nici macar aceasta inflatie nu a fost facuta de BNR, ci de Guvern, prin majorarea TVA de la 19% la 24%', a mai precizat Voinea.
Intr-o metafora plastica, el a precizat ca “practic s-au taiat salariile cu toporul sI se pun inapoi cu super-glue'. SI cum nu toate salariile trebuiau reduse in aceeasi masura, nici acum nu trebuie crescute la fel, ci ar trebui mai mult cele mici. “Exista un fetis in Romania, cel al cotei unice. Daca se impozitau mai putin salariile mici sI mai mult salariile mari, s-ar fi rezolvat mai usor problema', a mai declarat Voinea.

Directorul GEA a completat ca inca exista alte surse bugetare de risipa, mult mai mari decat salarizarea, precum cheltuielile de bunuri sI servicii sI chiar o parte din investitii. Voinea a indicat stadioanele din Bucuresti sI Cluj sau reabilitarea celor 10.000 de kilometri de drumuri regionale. “Care e randamentul celor 10.000 de drumuri regionale? L-a calculat cineva?', intreaba retoric.
Intre o majorare salariala sI realizarea acestor investitii nerentabile, Voinea, prefera prima varianta. “Salariile se intorc in economie, pentru ca se creste consumul, deci se colecteaza mai mult TVA la buget', a mai precizat analistul.

×