Industriile prelucrătoare şi extractivă au contribuit la creşterea cu 5,7% a producţiei industriale ca serie brută în ianuarie 2013, comparativ cu perioada similară din anul anterior, arată datele provizorii ale Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate miercuri.
Conform sursei citate, în prima lună a anului în curs, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 5,7% faţă de luna corespunzătoare din 2012, ca urmare a creşterii industriei prelucrătoare (+6,6%) şi industriei extractive (+6%). La polul opus, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat s-au diminuat cu 0,3%.
În funcţie de grupele industriale, la majoritatea categoriilor de bunuri s-au înregistrat creşteri, după cum urmează: în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+15,2%), în industria bunurilor de capital (+8,6%), în industria bunurilor de uz curent (+5,5%) şi în industria bunurilor intermediare (+3,8%). Pe de altă parte, producţia din industria energetică a scăzut cu 0,2%.
Datele INS relevă faptul că producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut, în ianuarie 2013, cu 3,4% faţă de intervalul similar din anul precedent, ca urmare a creşterii industriei extractive (+5,9%) şi industriei prelucrătoare (+3,6%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 2,1%.
Pe marile grupe industriale s-au consemnat creşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+11,8%), în industria bunurilor de capital (+5,2%), în industria bunurilor intermediare (+3%) şi în industria bunurilor de uz curent (+2,3%), în timp ce în industria energetică s-a înregistrat o diminuare de 0,2%.
În luna ianuarie 2013, producţia industrială a crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 6,3%, respectiv cu 0,3%. Astfel, majorarea producţiei industriale (serie brută) a fost susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (+8,2%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 3,1%, respectiv cu 2,6%.
În ceea ce priveşte marile grupe industriale, cifrele provizorii arată creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri, precum: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+22,4%), industria bunurilor intermediare (+13,8%), industria bunurilor de uz curent (+4,9%) şi industria bunurilor de capital (+4,6%). Singura scădere a fost consemnată în industria energetică (-1,6%).
Producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 0,3%, în ianuarie 2013 faţă de decembrie 2012, datorită creşterii industriei extractive (+1,7%) şi industriei prelucrătoare (+0,6%). Altfel, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 3,8%.
Cele mai importante majorări, în funcţie de marile grupe industriale, s-au înregistrat în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+7,5%), în industria bunurilor de uz curent (+2,7%) şi în industria bunurilor intermediare (+2,5%). Scăderi s-au consemnat în industria energetică (-2,5%) şi în industria bunurilor de capital (-2,1%).
Sursa datelor INS o constituie capitolul PROD (Produse şi servicii cu caracter industrial) din Cercetarea statistică lunară privind indicatorii pe termen scurt în industrie (IND TS), în conformitate cu regulamentele Consiliului European, Parlamentului European şi Comisiei Europene cu privire la statisticile pe termen scurt.
Cercetarea statistică este de tip selectiv, iar baza de selecţie a eşantionului asigură o reprezentativitate calculată după cifra de afaceri de 94,23% din mulţimea totală a unităţilor active.
Datele au fost colectate de la circa 9.500 de operatori economici cu activitate principală industrială. Eroarea maxim admisă a estimărilor este de +/-3%.
Citește pe Antena3.ro