x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mărturie peste timp despre Catedrala Mântuirii Neamului

Mărturie peste timp despre Catedrala Mântuirii Neamului

de Daniela Ivan    |    29 Noi 2012   •   19:25
Mărturie peste timp despre Catedrala Mântuirii Neamului

Fostul minisru al Construcţiilor, Nicolae Noica, lansează astăzi albumul „Catedrala Mântuirii Neamului-Începutul împlinirilor“, la Palatul Patriarhiei. „Această construcţie publică-model este prezentată în cartea de faţă pentru a lăsa mărturie peste timp, dar şi cu speranţa că va fi învăţătură pentru generaţiile tinere, şi nu numai“, a declarat autorul. Acesta a mai spus că speră ca politicienii să promoveze o lege prin care să se aloce anual o sumă fixă de bani pentru a ridica suprastructura Catedralei Mântuirii Neamului în următorii patru ani. „ Aş vrea ca cei ce vor citi această carte, şi vreau să cred că şi mulţi dintre oamenii noştri politici, vor reflecta asupra spiritului marelui Rege Carol I, care a înţeles că o astfel de lucrare publică este a neamului şi trebuie făcută cu ban public, şi vor hotărî, astăzi după mai bine de 100 de ani, să promoveze o lege prin Parlament în care să se aloce anual o sumă fixă de bani pentru a ridica suprastructura Catedralei Mântuirii Neamului în următoarea legislatură de patru ani“, a declarat fostul ministru al Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului.

Istoria catedralei începe din 1881
Primul proiect de lege pentru construirea unei catedrale în Bucureşti datează din 1881, de pe vremea Regelui Carol I. „ Acest rege catolic a înţeles că primul gest de respect pentru poporul ortodox pe care a fost chemat să-l conducă este să prevadă 5 milioane de lei aur, 5% din bugetul ţării pe un an, pentru ridicarea unei catedrale representative“, a declarat Noica.

După 1990, proiectul catedralei a fost readus în actualitate de Preafericitul Patriarh Teoctist, însă un pas concret a fost făcut în 1999, când Guvernul României a hotărât amplasarea Catedralei şi elaborarea PUZ-ului în Piaţa Unirii. Cu toate astea, abia în anul 2005, catedrala şi-a găsit locul definitiv, care a fost sfinţit la 29 noiembrie 2007 de PPP Daniel. „După definitivarea temei, Patriarhia a lansat la 28 decembrie 2009 licitaţia pentru selectarea proiectantului catedralei, iar la 7 iulie 2010 a fost declarată firma câştigătoare. (…) La 2 septembrie 2010 s-a obţinut autorizaţia de construcţie, au început lucrările pentru organizarea de şantier. Apoi, realizarea incintei de lucru. Soluţia adoptată a fost realizarea pereţilor de susţinere cu pereţi mulaţi şi sprijinirea acestora cu ancoraje pretensionate. Construcţia infrastructurii a început în decembrie 2011, cu un an în urmă, prin execuţia lucrărilor de armare pentru grinzile principale ale radierului, prima turnare de beton având loc pe 23 decembrie 2011. În aceste condiţii, în ziua de 28 iunie 2012, la orele 19, în ajunul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel are loc slujba de sfinţire săvârşită de PPP Daniel“, notează fostul ministru al Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului.

×