x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie MĂSURI ANTICRIZĂ/Păsuirea restanţierilor la creditele imobiliare

MĂSURI ANTICRIZĂ/Păsuirea restanţierilor la creditele imobiliare

de Vali Blanaru    |    14 Ian 2009   •   00:00
MĂSURI ANTICRIZĂ/Păsuirea restanţierilor la creditele imobiliare

Populaţia ar putea beneficia de o păsuire de doi ani în privinţa executării silite a imobilelor cu care au garantat împrumuturile pentru cumpărarea sau construirea de locuinţe. Propunerea face parte dintr-un pachet de măsuri anticriză realizat de Ministerul Finanţelor.



Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a propus un moratoriu pe termen de doi ani privind executarea silită a garanţiilor imobiliare ale populaţiei, pentru creditele bancare destinate cumpărării sau construirii de locuinţe. Principalele efecte ale crizei, identificate de Guvern, sunt dificultatea sau imposibilitatea de returnare a creditelor bancare pe termen lung de către populaţie, scăderea gradului de siguranţă a locului de muncă şi teama privind creşterea insecurităţii sociale.
Bancherii se aşteaptă la o creştere îngrijorătoare a restanţelor la credite, dacă deprecierea leului se va menţine pe o perioadă mai îndelungată, iar cursul se va stabiliza la un nivel mult prea dezavantajos. Ponderea creditelor neachitate în total va creşte, dar băncile pot face calcule legate de probabilitatea ca împrumuturile contractate să nu fie achitate la timp, în funcţie de profilul clienţilor, numărul acestora sau ratele pe care trebuie să le plătească. Soldul creditelor în valută a crescut în primele 11 luni din 2008 cu 35,9%, de la 81,46 de miliarde de lei la finele anului 2007 la 110,7 miliarde de lei la sfârşitul lunii noiembrie. În aceeaşi perioadă, soldul restanţelor la împrumuturile în valută a avansat de 2,7 ori, de la 330,2 milioane de lei la 905 milioane de lei, iar ponderea acestora în totalul creditelor s-a dublat, de la 0,4% la 0,8%.

NEGOCIERI CU BNR
În pachetul de măsuri pentru contracararea efectelor imediate ale crizei, elaborat de Ministerul Finanţele Publice (MFP), a fost inclusă şi propunerea de reducere a ratei rezervei minime obligatorii cu 0,5 puncte procentuale pentru fiecare punct procentual de creştere a ponderii creditelor acordate de băncile comerciale pentru producţie şi investiţii, precum şi pentru cofinanţările necesare sectorului privat şi destinate absorbţiei fondurilor structurale. Pogea a anunţat ca o măsură posibilă şi reducerea cu două puncte procentuale a ratei dobânzii la facilitatea de credit acordată de BNR băncilor comerciale, care se plasează în prezent la 14,25%. Pogea vede necesară şi reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu un punct procentual, pentru care va avea consultări cu guvernatorul BNR.
Ca primă acţiune de prevenire a extinderii efectelor crizei financiare în economia reală, Finanţele au anunţat posibilitatea constituirii unui fond de criză în valoare de un miliard de euro pentru acordarea de credite întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM).
De asemenea, se are în vedere şi înfiinţarea unui fond de garantare, de un miliard de euro, pentru garantarea în proporţie de 50% a creditelor bancare acordate pentru continuarea investiţiilor directe autohtone pe teritoriul naţional.

Alte măsuri de susţinere a economiei vizează acordarea de consultanţă gratuită pentru IMM care doresc să solicite credite din fondul de criză de 30 de miliarde de euro constituit de Banca Europeană de Investiţii şi neimpozitarea profitului reinvestit pentru creşterea competitivităţii. La nivel bugetar, se vor urmări asigurarea cu prioritate a cofinanţării necesare proiectelor publice finanţate din fonduri structurale şi, astfel, creşterea contribuţiei investiţiilor publice în infrastructură, în vederea compensării scăderii PIB din sectorul privat.

Autorităţile au format trei comisii de lucru, împreună cu sindicatele şi patronatele, care vor discuta până miercurea viitoare măsuri de relansare a economiei şi de protecţie socială, acestea urmând să fie incluse în bugetul pe 2009 pentru a combate criza financiară. Concluziile grupurilor de lucru vor fi prezentate la 22 ianuarie, iar măsurile vor fi cuprinse în bugetul pentru acest an.

×
Subiecte în articol: economic