x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Măsuri disperate în Spania: Îngheţarea pensiilor şi creşterea accelerată a vârstei de pensionare

Măsuri disperate în Spania: Îngheţarea pensiilor şi creşterea accelerată a vârstei de pensionare

de Agerpres    |    21 Sep 2012   •   09:46
Măsuri disperate în Spania: Îngheţarea pensiilor şi creşterea accelerată a vârstei de pensionare

Autoritatile spaniole analizeaza posibilitatea inghetarii pensiilor si cresterea accelerata a varstei de pensionare, in incercarea de a reduce cheltuieile si a indeplini conditiile unui posibil program de sprijin, potrivit unor surse citate de Reuters.

Cresterea accelerata a varstei de pensionare, de la 65 de ani in prezent la 67 de ani, crestere care ar urma sa aiba loc pe parcursul a 15 ani, a fost deja decisa, iar in prezent se analizeaza posibilitatea eliminarii unei prevederi conform careia pensiile se majoreaza in functie de evolutia inflatiei, potrivit acelorasi surse.

In bugetul pentru 2012 se prevede ca pensiile vor fi majorate daca inflatia creste cu 1%. In prezent, inflatia se apropie de 3%, ceea ce inseamna ca, prin eliminarea majorarii pensiilor in functie de inflatie, guvernul spaniol ar economisi aproximativ 5 miliarde de euro.

In urmatorii ani, plecand de la ipoteza unei inflatii anuale de 2%, ajustarea ar aduce patru miliarde de euro. 'Nu exista alta cale. Anul urmator trebuie sa elimine legatura cu inflatia si sa inghete pensiile', a declarat economistul sef de la firma de brokeraj Intermoney, Jose Carlos Diez.

Noile masuri ar putea fi anuntate chiar saptamana viitoare, impreuna cu proiectul de buget pe 2013, si ar trimite un semnal puternic investitorilor ca Spania este serioasa atunci cand este vorba de implementarea reformelor structurale.

Toate tarile care au beneficiat de un program de sprijin (Grecia, Irlanda si Portugalia) au fost nevoite sa taie pensiile. In Grecia, taierile au variat intre 20 si 40%, in Irlanda noii pensionari au suferit o reducere de 10%, iar Portugalia a eliminat primele de Craciun si de vara.

Spania s-a angajat sa-si reduca deficitul public de la 8,9% din PIB in 2011 pana la 6,3% din PIB in 2012, insa aceasta reducere va fi dificil de obtinut in conditiile in care economia spaniola este in recesiun,e iar prognozele arata ca pe ansamblul acestui an PIB-ul Spaniei va inregistra un recul de 1,5%.

In luna iunie, tarile din zona euro au fost de acord sa acorde Spaniei un imprumut de maxim 100 miliarde de euro pentru sprijinirea sectorului bancar, insa in prezent Spania este supusa la presiuni de pietele financiare pentru a cere un program de sprijin mai amplu.

×