x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mechel se retrage din România. Ruşii şi-au scos la vânzare combinatele

Mechel se retrage din România. Ruşii şi-au scos la vânzare combinatele

de Daniel Ionaşcu    |    26 Sep 2012   •   10:42
Mechel se retrage din România. Ruşii şi-au scos la vânzare combinatele

Grupul metalurgic rus Mechel a scos la vanzare combinatele Mechel Targoviste, Mechel Campia Turzii, Laminorul Braila si Ductil Steel Buzau, scrie cotidianul rus Kommersant.

Rusii vor sa obtina pe cele patru unitati o suma de 150 de milioane de dolari. Mechel a scos la vanzare numeroase active pentru a-si reduce datoriile si a finanta un proiect minier, printre acestea numarandu-se companiile controlate prin firma Eastern European Steel Division SRL, care coordoneaza activitatile grupului in Romania. Firma a fost infiintata in 2008.

Saptamana trecuta, portalul de stiri Platts scria ca Mechel va inchide combinatul de la Otelul Rosu. Ulterior, grupul rus a confirmat ca va suspenda productia temporar in luna octombrie.

In ultima luna au avut loc mai multe proteste ale salariatilor de la Campia Turzii, in urma concedierilor anuntate si a planului de a a inchide combinatul. Astfel, la Mechel Campia Turzii ar urma sa mai ramana doar 238 din cei 1.050 de angajati.

Potrivit cotidianului rus de afaceri Kommersant, Mechel vrea sa vanda patru combinate din Romania pentru suma totala de 150 milioane de dolari. Grupul vrea 46 milioane dolari pentru Mechel Targoviste, 33 milioane de dolari pentru Mechel Campia Turzii, 32 milioane dolari pentru Laminorul Braila, respectiv 39 milioane dolari pentru Ductil Steel.

Ponta a cerut verificarea respectarii angajamentelor

Premierul Victor Ponta i-a cerut saptamana trecuta ministrului Economiei sa verifice rapid daca Mechel si-a respectat angajamentele la combinatul de la Campia Turzii, ministrul delegat Liviu Pop anuntand insa deja, la jumatatea lunii septembrie, ca a fost verificat contractul de privatizare, iar concluzia este ca acesta a fost respectat.

Directorul financiar al Mechel, Stanislav Ploschenko, a declarat in luna mai, intr-un interviu pentru Bloomberg, ca profitabilitatea scazuta a combinatelor siderurgice detinute de Mechel in Romania le face candidate pentru o posibila vanzare, adaugand insa ca nu poate confirma vanzarea acestor operatiuni.

Azi ambasadorul rus la Bucuresti, Oleg Sergheevici Malghinov, s-a aflat pentru aproximativ o ora in sediul Ministerului Economiei.

O cauza care a afectat productia Mechel in Romania o constituie seceta din ultimii doi ani, care a determinat Hidroelectrica sa declanseze de doua ori forta majora, ceea ce a dus la scumpirea energiei. De asemenea, compania a intrat in insolventa in vara acestui an, iar ulterior a denuntat contractul cu "baietii destepti". Combinatele Mechel erau alimentate de Energy Holding.

×
Subiecte în articol: romania Rusia mechel se retrage